2024. április 23. - Béla

A zene jót tesz az agynak

Azáltal, hogy hegedülünk, vagy bármely más hangszeren játsszunk, új idegkapcsolódások jönnek létre, amelyek lassanként finom hálót képeznek agyunkban. Soha nem késő elkezdeni a muzsikálást: húsz perces gyakorlás után már kimutathatók új idegkapcsolódások
2007. szeptember 6. csütörtök 10:11 - Hírextra
A muzsikus már gyermekkorában kezdi alakítani hallását: egy zenei iskolára felvételt megpályázó 18 éves fiatal életében már átlagosan tíz ezer órát gyakorolt. "A zene észlelése és a magasabb színvonalú aktív muzsikálás hozzátartóznak a legigényesebb emberi tevékenységekhez" - mutatott rá Eckart Altenmüller, a hannoveri Zenei és Színházi Főiskola professzora. A Zenepszichológiai és Zeneorvostani Intézetben kutatásokat végző neurológus szerint "muzsikálás közben idegrendszerünk teljesítő képességének határáig megy el". A muzsikusoknak nagyon bonyolult mozdulat sorozatokat kell begyakorolniuk, amelyek szigorú ellenőrzést gyakorolnak a hallás hitelessége fölött. Eközben állandóan növekszik a hallás pontossága és ezzel együtt a hallásrégiók az agyban.

A Német Neurológiai Társaság (DGN) Berlinben ülésező 80. Kongresszusán a kutatók ismertetik az agy "plasztikai alkalmazkodási folyamatait" vizsgáló kísérleteiket.

Egész életünkön át megmarad agyunk óriási képessége a változásra. Kezdő felnőtt zongoristákkal elvégzett kísérletek jól mutatják ezt. Újdonsült zongoristáknál már húsz perces gyakorlat után kimutathatók az idegkapcsolódások: fokozott mértékben kapcsolódnak össze a hallást, az észlelést és a mozgást biztosító idegek. Öt hét elteltével megmutatkozik egy további alkalmazkodás az új hobbyhoz: zene hallgatása közben a nagyagyban csak azok a régiók aktivizálódnak, amelyeknek feladata a kéz mozdulatainak irányítása. És megfordítva: a "néma klaviatúrán" végzett "zongorázás" csak a hallást biztosító idegeket aktivizálja.

Élvonalba tartozó muzsikusoknál az agy különböző hangszerekre szakosodik: trombitások meghatározott idegsejtjei például jobban reagálnak a trombita hangjaira, mint a hegedűére.

Hegedűművészeknél ennek éppen a fordítottja áll fenn - számolt be Altenmüller professzor a kongresszus előkészületei során. Ezek a kutatóknak köszönhető ismeretek gyakorlati jelentőséggel is bírnak a muzsikusok számára: nemcsak azáltal gyakorolnak, hogy maguk muzsikálnak, hanem azáltal is, ha hallgatnak és gondosan figyelnek más muzsikusokra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását