2024. május 4. - Mónika, Flórián

Bombát keresnek a méhek

Egy brit cég olyan hordozható vegyi kereső alkalmatosság fejlesztésén dolgozik, amelyben a detektor szerepét élő méhek töltik be. A fullánkosok drogot vagy akár bombát is föl tudnak deríteni - közölte a BBC szerdán. David Grant, a vállalat egyik kutatója
2007. szeptember 5. szerda 18:52 - Hírextra
A méheket egy dobozba zárják, amelybe ventilátor segítségével juttatják be a kiválasztott szagot. Közben filmezik a méheket, egy számítógép pedig elemzi a rovarok viselkedését. Minden méhet csak két napig alkalmaznának drog- vagy bombakeresőként, utána visszaengednék őket a méhkasba.

A drog- és bombakereső méheket a cég kutatói jobbnak tartják, mint a hasonló feladatot végző kutyákat. Amíg az ebek játékként fogják fel a feladatot, a méheknél ez egy ösztönös reakció, így nem fordulhat elő, hogy elunják a munkát, és nem végzik el rendesen.

Az Inscentinel nevű céget 2002-ben alapítottákt. Bevétele még nincs, de már aláírt kutatási szerződéseket a brit és az amerikai hadsereggel is.

Horvátországban egyébként már alkalmaznak méheket aknakeresésre. Déli szomszédunknál nagy problémát jelentenek az 1990-es években lezajlott polgárháborúkból visszamaradt aknák: 1998 óta száznál is több embert öltek meg a robbanószerkezetek szomszédunknál. A zágrábi egyetem mezőgazdasági fakultása éppen emiatt kezdett kísérletekbe a méhekkel.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását