2024. április 20. - Tivadar

Az elmebetegek sem menekülnek a börtöntől

A kóros személyiséget csak nagyon ritkán tekinti mentő vagy enyhítő körülménynek a bíróság - írja a Népszabadság. A pedofília, a pirománia és a játékszenvedély például olyan pszichés elváltozás, amely nem enyhít a büntetés mértékén, ilyenkor ugyanis a tár
2007. szeptember 5. szerda 11:05 - Hírextra

A mániás depresszió és a skizofrénia egyértelmű elmebetegség. Egy skizofrént például nem lehet azért elítélni, ha leüt valakit, mert úgy érzi követik. Ha az erőszak halállal végződik, akkor kötelező a kényszergyógykezelés. A betörésért viszont börtön jár, ugyanis a skizofrének is tudják, hogy a lopás helytelen.

A teljes leépülés, amelyet például agysorvadás vagy Alzheimer-kór is okozhat, teljesen kizárja a felelősségre vonást. A legnagyobb gondot az okozza, hogy kényszergyógykezelést csak teljes beszámíthatatlanság vagy erőszakos bűncselekmény miatt rendelhetnek el. Akik tehát korlátozottan beszámíthatóak, azok kisebb büntetést kapnak, így hamarabb követhetnek el újabb bűncselekményeket - írja a lap.

Az elmúlt időszakban többször is előfordult, hogy elmeszakértői vélemény miatt enyhített büntetéseken a bíróság. Ilyen Tasnádi Péter ügye is, nála agysorvadást állapítottak meg. Az egyik televíziós valóság-show szereplőjének pedig tudathasadásos elmezavar miatt függesztették fel a büntetését.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását