2024. április 20. - Tivadar

A színesfémtolvajoknak befellegzett

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége vállalta a színesfémlopásokat visszaszorító jogszabályi változtatások javaslatainak elkészítését, amit a tervek szerint szeptember végén adnának át a gazdasági tárca vezetőjének és az öt párt frakcióvezetőinek.
2007. szeptember 5. szerda 15:21 - Hírextra

A színesfémlopásokkal kapcsolatban hosszú egyeztetés és tervezés után a rendőrség hívott össze az érintettekkel és a legnagyobb kárt szenvedő cégek képviselőivel munkaértekezletet.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a végleges megoldást a színesfém tolvajok ellen az állami monopólium jelentené. Ez ugyanis olyan szigorú kontrollt jelentene, ami a tisztességtelen kereskedőket kiszorítaná a piacról. Gémesi György elmondta, hogy az állami monopólium nem újdonság a kereskedelem különböző területein is, így van ez például az aranynál, vagy az égetett szesz esetében is.

Gémesi György szerint a színesfémtolvajoknak kedvez, hogy az átvételi árak az elmúlt két évben az addigi négyszeresére nőttek. A színesfémlopások is ebben a két évben szaporodtak el leginkább. A legnagyobb kárt a különböző szolgáltatók szenvedik, mert vezetékeket, biztonsági berendezéseket lopnak el, amik miatt akár életveszélybe is kerülhetnek a közlekedők. A tolvajok emellett a kegyeleti értékeket is semmibe veszik, mikor temetőket, emlékműveket rongálnak meg a fém kedvéért.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége az érdekelt szakmai szervezetek és a károsult cégek szakembereivel való konzultáció után szeptember végére szeretné elkészíteni a jogszabályi változtatásokhoz szükséges terveket. Ezt még ebben a hónapban, a sajtó jelenlétében szeretnék átadni a gazdasági tárca vezetőjének, illetve a parlamenti pártok frakcióvezetőinek. Gémesi György elmondta, hogy erre azért van szükség, mert a rendőrség teszi a dolgát a színesfém tolvajok ellen, de egyedül nem oldhatják meg a helyzetet. A színesfémtolvajok utáni nyomozások felderítési aránya mindössze harminc százalékos - tette hozzá Gémesi György.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását