2024. április 25. - Márk

Kodály-emlékhangverseny a Művészetek Palotájában

A Kodály-emlékév ünnepi eseményei sorában szerdán este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben rendeznek koncertet, amelyen a Nyíregyházi Cantemus Kórus, Kántor Balázs csellista és a 154 éve alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara lép föl - k
2007. szeptember 4. kedd 16:16 - Hírextra

A Németh László Kulturális Alapítvány és a Vox Artis ügynökség által szervezett esten a nyíregyházi kórus Szabó Dénes vezetésével Kodály Zoltán kórusműveit szólaltatja meg.

Kántor Balázs a Cselló szólószonátát adja elő, majd a Budapesti Filharmóniai Társaság előadásában, Győriványi Ráth György vezényletével a Galántai táncok után a Háry János-szvit hangzik el.

"Ha azt kérdezik tőlem, mely művekben ölt legtökéletesebben testet a magyar szellem, azt kell rá felelnem, hogy Kodály műveiben. Ezek a művek: hitvallomás a magyar lélek mellett" - mondta a pályatárs Bartók Béla a 125 éve született és 40 éve elhunyt Kodály Zoltánról, akinek Háry János című daljátékát a Magyar Állami Operaház 1926-ban mutatta be.

Háry a paraszti mesélőt testesíti meg, aki egy képzelt világ csodás kalandjaiban a nép álmait, vágyait jeleníti meg. Az obsitos vitéz füllent, de nem úgy, mint a német Münchhausen báró. Vagyis nem haszonelvűen Háry lódítása maga a mese, fantázia. Háry János úgy szakad el a valóságtól, mint minden igaz költő. Ideálokat állít népe elé: íme, ilyenek is lehetnénk - hitte a zeneszerző.

Kodály Zoltánt gyermekkori emlékek fűzték Galántához. Amikor 1933-ban a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának nyolcvanéves fennállására ünnepi kompozíciót írt, a múlt század elejéről való galántai cigánynóták dallamait választotta nagyzenekari feldolgozása tárgyául.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását