2024. május 20. - Bernát, Felícia

Kampány a családon belüli erőszak megállításáért

A nők elleni, családon belüli erőszaknak csak egyik formája a majdnem egymillió nőt érintő fizikai bántalmazás, annál elterjedtebb a lelki- és a gazdasági erőszak - jelentette ki Sándor Klára (SZDSZ) országgyűlési képviselő kedden Székesfehérváron.
2007. szeptember 4. kedd 19:16 - Hírextra
Az Európa Tanács kampányához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében tartott szakmai tanácskozáson országgyűlési képviselők, a szociális tárca illetékes munkatársa, s az esélyegyenlőségért dolgozó civil szervezetek szakemberei elmondták: a változtatás érdekében társadalmi összefogás és szemléletváltás szükséges.

Szabóné Müller Timea (MSZP) országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a bántalmazottak 95 százaléka rosszul értelmezett szemérmességből, esetleg félelemből nem veszi igénybe a társadalom segítségét, nem él a védett házak, a krízishelyzetek megoldására alapított intézmények, szervezetek adta lehetőséggel. A parlament nők és férfiak társadalmi esélyegyenlősége albizottságának elnöki posztját is betöltő képviselő szerint újra kell gondolni az úgynevezett távoltartásra vonatkozó jogszabályt is, mivel nem teljesen váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A tanácskozás házigazdájaként Warvasovszky Tihamér polgármester elmondta: Székesfehérvár önkormányzata női hajléktalan szállót, anyaotthont működtet, s az Esélyek Háza is minden segítséget megad a krízishelyzetbe került, vagy családon belüli erőszak áldozatává vált nőknek.

A konferencia szünetében Sándor Klára sajtótájékoztatón közölte: mivel egy párt listájáról a döntéshozásba való bekerüléshez jelenleg a nőknek mindössze 13 százaléknyi esélye van, Magyar Bálinttal közösen a pártlistákra vonatkozó törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek.

Javasolták, hogy a pártok listáján fele-fele arányban, váltakozva kövesse egymást a férfi és női jelöltek neve. Az indítványt megtárgyalta a parlament emberjogi és alkotmányügyi bizottsága, s mindkettő vitára alkalmasnak tartotta. Várhatóan még az őszi ülésszakban a képviselők elé kerül.

A törvényjavaslat elfogadását támogatja a legnagyobb európai női szervezet, az ENSZ pedig az országjelentés szóbeli kiegészítésének elhangzása után javasolta a parlamentnek, hogy fogadja el és vezesse be a javaslatot - mondta Sándor Klára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását