2024. május 2. - Zsigmond

A polgárháború kiírthatja a gorillákat

Az eddiginél is súlyosabb veszélybe kerültek a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti hegyeiben élő gorillák. Már eddig is a kipusztulás fenyegette fajok közé tartoztak, és az elmúlt napokban ismét hadszíntérré vált a térség, amelybe behatoltak Laurent Nk
2007. szeptember 4. kedd 19:59 - Hírextra
A leváltott tábornokhoz hű egységek a Virunga nemzeti park vadőreit menekülésre kényszerítették. A Wildlife Direct állatvédő szervezet ezért már hétfőn közleményben figyelmeztetett arra, hogy a nemzeti park területén élő ritka emberszabású majmok védelem nélkül maradtak és bármikor lemészárolhatják őket. Az év eleje óta kilenc gorillát öltek meg a nemzeti parkban orvvadászok, két gorilla eltűnt - holott ekkor még helyükön voltak a fegyveres vadőrök.

"Mostantól bármi is történik a hegyi gorillákkal, semmit sem tudunk tenni" - jelentette ki Norbert Mushenzi, a kongói természetvédelmi szervezett (ICCN) képviselője. "Ez a körzet nem áll az ellenőrzésünk alatt, a lázadók akciói tehetetlenné tettek bennünket" - fűzte hozzá.

A múlt héten egy vadőrt is megöltek a harcokban. A vadőrök hosszabb ideje vívnak bátor küzdelmet a gorillák megmentéséért. A Kongóban működő ENSZ-misszió adatai szerint az elmúlt években mintegy száz vadőrt öltek meg hivatásuk gyakorlása közben orvvadászok, vagy harci cselekmények résztvevői.

A nemzeti park területére gyakran behatolnak a különböző helyi vagy külföldi fegyveres milíciák, valamint a kongói reguláris hadsereg katonái. Nkunda tábornok lázadóit több gorilla lemészárlásáért is felelőssé tették.

A Virunga nemzeti park, amelynek fő vonzerejét a több híres filmben is megörökített hegyi gorillák jelentik, Afrika egyik legnagyobb természetvédelmi területe és az UNESCO, az ENSZ oktatási, kulturális és tudományos szervezete felvette a világörökség listájára.

Hegyi gorillák ma már csak Ruanda, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén élnek, a teljes populációt 700 egyedre becsülik, ebből 370 található a Virunga nemzeti park területén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását