2024. április 26. - Ervin

A Fidesz Verest szeretné hallgatni

A Fidesz Veres János pénzügyminisztert kívánja meghallgatni a parlament költségvetési bizottságában az FHB-bankcsoport privatizációjának körülményeiről, mert a párt szerint sem a tranzakció módja, sem időzítése nem volt helyes.
2007. szeptember 4. kedd 19:52 - Hírextra
A legnagyobb ellenzéki párt alelnöke azt mondta, arra várnak választ a pénzügyminisztertől, miért volt szükség a bankcsoport eladására, miért volt ennyire sürgős a tranzakció, miért csak korlátozott számú intézményi befektető vehetett részt az ügyletben, és miért a legrosszabb időben, három hónap legalacsonyabb árfolyamán adták el a részvényeket.

Varga Mihály közölte: a kormány rossz tranzakciót hajtott végre, rossz árfolyamon, és nem képviselte megfelelően a magyar állampolgárok érdekeit. Szerinte a kormány komoly demokráciadeficitjét jelzi, hogy a privatizáció lezárására vonatkozó korábbi ígéretekkel ellentétben mégis eladták az utolsó magyar kereskedelmi bank részvényeinek 50 százalékát plusz egy részvényt.

Az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere úgy vélte, kifogásolható az értékesítés módja, hiszen a gyenge hazai tőkepiacra tekintettel kérdés, hogy a magyar kisbefektetők miért nem kaptak lehetőséget a vásárlásra, miért csak limitált intézményi befektető vehetett részt az ügyletben. A Fidesz az eladás helyszínét is kifogásolja, azt, hogy miért Londonban bocsátották kis a részvényeket, miért nem Budapesten, ahol az FHB bejegyzett székhelye van.

Varga Mihály közölte: a kormánynak "sikerült" a jelzálogpiaci válság kellős közepén, 3 hónap legalacsonyabb árfolyamú pontján eladni a részvényeket, ráadásul a kibocsátáskor az aktuális árfolyam alatt vásárolhattak részvényeket az intézményi befektetők. A fideszes politikus szerint a megfelelő időpontban jóval többet ért volna a bankcsoport, másrészt arról is jó lett volna gondolkodni, egyáltalán szükség van-e az eladásra.

A Fidesz kíváncsian várja a pénzügyminisztertől, kik az új tulajdonosok - mondta Varga Mihály, aki az FHB reklámszlogenjére utalva megjegyezte: feltehetjük a kérdést, "ki járt jól, nyuszómuszó?".

Budai Bernadett kormányszóvivő erre reagálva azt mondta: ha a hivatalos megkeresés megérkezik, a pénzügyi tárca vezetője a parlament költségvetési bizottságának rendelkezésére áll.
Emlékeztetett arra: a tranzakció másnapján a Pénzügyminisztérium már ismertette az eladás körülményeit.

Augusztus 31-én Veres János pénzügyminiszter elmondta: az állam az elmúlt tíz évben 8 milliárd forintot fektetett be az FHB Jelzálogbankba, és a bank részvényeinek értékesítéséből a privatizáció két ütemében 80 milliárd forint bevételhez jut.

Az állam az FHB 50 százalék plusz 1 szavazatnyi pakettjét értékesítette augusztus 29-én este gyorsított könyvépítéses módszerrel, részvényenként 2.025 forintos áron, több mint tíz hazai és több mint tíz külföldi tőkepiaci szereplőnek, akik valamennyien 5 százaléknál kisebb részesedést szereztek.

A még állami tulajdonú 4,1 százaléknyi szavazatelsőbbségi részvényről még nincs döntés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását