2024. március 29. - Auguszta

Nő a feszültség Teherán és Washington között

Irán egy nagy háborús tapasztalattal rendelkező tábornokot nevezett ki vasárnap elithadserege élére, egy olyan pillanatban, amikor egyre nagyobb a fesztültség Teherán és az Egyesült Államok között.
2007. szeptember 3. hétfő 07:15 - Hírextra
Ali Khamenei, Irán legfőbb vallási vezetője rendeletben Mohammad Ali Dzsaafari tábornokot nevezte ki a Forradalmi Gárda élére. Az eddigi főparancsnokot, Jahja Rahim Szafavit a legfőbb vezető, Khamenei katonai külön tanácsadójává nevezték ki. Elemzők szerint Szafavi számára ez előrelépés a politikusi karrier felé.

A Forradalmi Gárda új főparancsnoka már állt az elithadsereg élén az 1980-88-as iráni-iraki háború alatt. Azóta a Forradalmi Gárda szárazföldi parancsnoka, 2005-től pedig a Gárda stratégiai tervezőközpontjának vezetője volt.

Az Iráni Forradalmi Gárdának feltételezések szerint 100 ezer katonája van. Közvetlenül a legfelső vallási vezetőnek, Khamenei ajatollahnak van alárendelve. Szárazföldi, haditengerészeti és légiereje párhuzamosan működik a reguláris hadsereggel. Az utóbbi időben a Forradalmi Gárda befolyása nőtt, gyakorlatilag a társadalom minden területére kiterjedt. A Gárda volt tisztjei többnyire fontos politikai pozíciókat foglalnak el.

A személycserét nem indokolták, és senki nem is számított rá. Amerikai hivatalos személyek két hete közölték, hogy George Bush amerikai elnök terrorszervezetnek készül minősíteni az iráni Forradalmi Gárdát.

Egy vezető iráni politikai elemző, Mohammad Szadeg al-Hosszeini szerint a Forradalmi Gárda élén végrehajtott csere azt mutatja, hogy Irán számol az Egyesült Államokkal való konfrontáció lehetőségével.

Az Egyesült Államok szerint az iráni Forradalmi Gárda fontos szerepet játszik a szomszédos Irakban folyó vérontásban. Az amerikai elnök sosem zárta ki egy Irán elleni katonai akció lehetőségét.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását