2023. október 1. - Malvin

A késői szoptatás mellrákot okozhat

A késői szoptatás bizonyos esetekben elősegítheti az emlőrák kialakulását. Erről egy szombati szegedi konferencián számoltak be, amelyet az emlőrák diagnosztizálásáról és kezeléséről tartottak. Mellrákban évente 1500-2000 nő hal meg Magyarországon, de ren
2007. szeptember 2. vasárnap 10:00 - Hírextra
Egy korábbi vizsgálat szerint kisebb eséllyel támadja meg a rák azokat a nőket, akik gyermeküket tovább szoptatják. Egy új vizsgálat azonban ennek az ellenkezőjét derítette ki. Igaz, hogy a legtöbb esetben védettséget nyújt a szoptatás a rák ellen, de van, amikor épp ez váltja ki a daganatos sejtek fejlődését.

A terhesség vállalása és a hosszú szoptatás bizonyos emlőrákok esetében védő hatású. Más típusú emlőrákok esetén azonban pont fordított a helyzet. Ha ráadásul még későn is válallja az anya a terhességet, akkor ez kifejezetten emlőrák okozó hatású - mondta a Független Hírügynökségnek Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára.

Magyarországon évente 7000 új emlőrákot ismernek fel, egyre több esetben még a korai szakaszban. Ebben a betegségben 1500-2000 nő hal meg évente. Egy svájci felmérés szerint a rendszeres szűrésnek köszönhetően a halálozások száma csaknem a felére csökkenthető. Ehhez azonban az kell, hogy minél többen elmenjenek a szervezett szűrásekre. Magyaroszágon a nők kevesebb mint fele jár rendszeresen mammográfiai vizsgálatra.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását