2024. április 29. - Péter

Átalakul a fogyasztóvédelem

Fokozott ellenőrzéseket és komolyabb szankciókat ígér a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségből szeptemberi elsejei hatállyal megalakult Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A hatóság vezetője szerint a szervezeti változással várhatóan könnyebben kiszűrik majd az
2007. szeptember 1. szombat 17:20 - Hírextra
Szombattól összevonják a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget a regionális hivatalokkal - tájékoztatta a Független Hírügynökséget (FH) Wittich Tamás, aki az új szervezet vezetője, és aki eddig is a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vezetője volt. A hatóság igazgatója elmondta: ezentúl lényegesen több, most már egységes, összehangolt ellenőrzések várhatók az ország egész területén. Emellett a szankciók rendszerezésére is törekszenek, hogy ne fordulhasson elő ugyanazért a jogsértésért eltérő büntetés kiszabása.

A fogyasztóvédelmi hatóság a kapacitását a dolgozók számának emelésével növeli majd. A munkát most 362 fővel kezdik meg. Ez azt jelenti, hogy az új szervezet átveszi a regionális hivatalokban foglalkoztatott 211 szakmebert, és idén még 26 fővel növelik a létszámot. 2008-ban 150, 2009-ben pedig további 99 fővel bővítik a dolgozók létszámát, így végül 611 fővel dolgoznak majd.

A szervezeti változással remélhetőleg tovább növekszik a fogyasztók biztonsága - mondta Wittich Tamás. A főfelügyelőség igazgatója hozzátette: mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ne kerüljenek forgalomba egészségre káros termékek. Emellett az ő feladatuk kiszűrni a veszélyes, nem élelmiszeripari termékeket is.

A fokozottabb ellenőrzésekkel a fogyasztók anyagi biztonsága is növekszik. A jövőben elkerülhető lesz, hogy kedvezőtlen helyzetbe kerüljenek a vásárlók a szolgáltatókkal kötött szerződések apróbetűs megjegyzései miatt. Igyekeznek meggakadályozni, hogy egy napos kirándulásokon idős embereket vegyenek rá számukra fölösleges termékek megrendelésére - mondta Wittich Tamás.

Az ellenőrzések mellett a szankciók is súlyosbodnak. Vátozások várhatóak a jogsértő cégek nyilvánosságra hozatalában. Azok a cégek, melyek a lakosság nagyobb tömegeit károsítják, illetve ugyanazt a jogsértést ismételten elkövetik, jóval magasabb bírságra számíthatnak ezentúl. Ez utóbbiak valamint azok a cégek, melyeket 1 millió forintnál nagyobb büntetéssel sújtottak a fogyasztóvédők, egy Interneten is elérhető, nyilvános listára kerülnek majd - tájékoztatta az FH-t Wittich Tamás.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását