2024. április 19. - Emma

Vén kecske is megnyalja a...

Az 57 és 85 év közötti amerikaiak nagy része úgy véli, hogy a szexualitás fontos része az életének - derül ki a témával foglalkozó első országos felmérésből, amelyet szerdán tettek közzé. A tanulmányból az is megtudható, hogy a szexuális aktivitás 50 és 7
2007. augusztus 31. péntek 10:40 - Hírextra
Az amerikai nemzeti egészségügyi intézetek (NIH) megrendelésére, reprezentatív mintán - 3005, 57 és 85 év közötti amerikai nő és férfi részvételével - elvégzett tanulmány megerősíti, hogy a szex szorosan összefügg az egészségi állapottal, amely a korral döntő tényezővé válik.

"Azt állapítottuk meg, hogy az idősebb felnőttek továbbra is érdeklődnek a szex iránt, és élnek is nemi életet, de nagy részük szexuális problémákkal küszködik" - mondta el Dr. Stacy Tesser Lindau nőgyógyász professzor, az Illinois állambeli Chicagói Egyetem időskori betegségekkel foglalkozó specialistája, a tanulmány fő szerzője.

A hetvenedik életév betöltésével csökken a szexuális élet gyakorisága, mivel rendszerint ettől a kortól fogva romlik meg az egészségi állapot - állapítja meg a New England Journal of Medicine augusztus 23-i számában megjelent tanulmány. Az 57 és 64 év közöttiek 73 százaléka közölte azt, hogy aktív nemi életet él. A 65 és 74 év közötti korosztályban ez az arány 53 százalékra, a 75 év felettiek esetében pedig 26 százalékra csökken. Az aktív nemi életet élők többsége azt közölte, hogy havonta kétszer, háromszor vagy többször létesít szexuális kapcsolatot.

Az idősebb hölgyekben kisebb a nemi élet utáni vágy, mint a férfiakban. Ezt rendszerint a menopausa (változó kor) és ösztrogén hormon csökkenése váltja ki. Gyakran nincsen partnerük, jóval többen özvegyek, mint a férfiak. A változó korral ugyanakkor elmarad a teherbeeséstől való félelem, és a gyermekek kirepülésével a családi fészekből felszabadultabbaknak érzik magukat.
A tanulmány megcáfolt bizonyos sztereotip elképzeléseket, amelyek szerint a fizikai örömszerzés csak a fiatalok sajátja, s lényegében igazolta a tréfás közmondás valóságalapját is, mely szerint "öreg kecske is megnyalja a sót."

"Sokan azt hiszik, hogy bizonyos magas kor elérésével az emberek abbahagyják" - mondta Edward Laumann, a Chicagói Egyetem szexológus kutatója. Az 57 és 75 év közöttiek több mint a fele és a 75 és 85 év közöttiek harmada közölte ugyanakkor, hogy részt vesz orális szexben.
A szexuálisan aktívak közel fele ismerte be, hogy szexuális problémája van. A férfiak 37 százaléka közölte, hogy erekciós gondja van, míg a nők 43 százaléka panaszkodott alacsony libidóról, 39 százalékuk hüvelyi szárazságról és 34 százalékuk arról, hogy nem képesek orgazmusra. Minden hetedik férfi használt Viagrát vagy más szert szexuális teljesítőképessége javítására.

A személyes interjún kívül a kutatók vér-,nyál- és más mintát is vettek, hogy megvizsgálják a hormonszintet, a nemi élettel kapcsolatos fertőzéseket és más egészségügyi kérdéseket, amelyek eredményeit újabb jelentésekben teszik majd közzé. Vizsgálták az időskorúak látását, ízlelését, hallását és szaglását is - mindazt, amire szükség van a szexhez és annak élvezetéhez.
A második világháború után született, a hatvanadik éve felé tartó úgynevezett "baby boom" korosztály számára fontos a szexualitás: erről tanúskodik, hogy az Egyesült Államokban a férfiak évente több mint egy milliárd dollárt költenek szexuális képességeik javítására.

Az idős emberek konzervatívak a nemi élet terén: csak elenyésző kisebbségük mondta azt, hogy egynél több partnere volt, és csak néhányan, hogy fizettek a szexért.

Ami az AIDS-t illeti, a tanulmány megállapítja, hogy növekvőben van az HIV-vírussal fertőzött, legalább ötven évesek száma. A legtöbb vírushordozó 50 éves kora előtt fertőződött meg, de - mint ahogy a tanulmány rámutat - az időskorúak közötti gyakoribb nemi élet növeli az újabb fertőzések veszélyét. Az új AIDS-es esetek 15 százalékát 50 évnél idősebb pácienseknél diagnosztizálták.
A nemi életben felmerülő gondjaik ellenére az idősek nem szívesen osztják meg problémáikat orvosukkal. Csupán a férfiak 38 és a nők 22 százaléka közölte, hogy 50 éves kora után a nemi életéről beszélt orvosával.

Mire is jó a kutatás? A szex az egészség fontos mutatója - közölte Georgeanne Patmios, a tanulmány egyik finanszírozója, az idősödéssel foglakozó nemzeti intézet munkatársa. A szexuális probléma cukorbetegség, különböző fertőzések, rák vagy más egészségügyi gond jele is lehet. A kezeletlen szexuális problémák depressziót és társadalmi elszigeteltséget okozhatnak, és a páciensek a szexuális mellékhatások miatt az alapbetegségükről sem szívesen beszélnek, a kutatók szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását