2024. április 26. - Ervin

Csehszlovákiai magyarok kárpótlása

Levélben fordult Tom Lantos kongresszusi képviselőhöz (USA) Olajos Péter az MDF Európai Parlamenti képviselője, hogy támogatását és közbenjárását kérje a csehszlovákiai magyarok 60 évvel ezelőtti Csehországba deportálása ügyében, a túlélők és leszármazott
2007. augusztus 31. péntek 19:11 - Hírextra
60 éve történt a csehszlovákiai magyarok Csehországba deportálása. 1946. novembere és 1947. márciusa között az akkori állami szervek a 88/1945-ös törvény többrendbeli súlyos megsértésével közel 11 746 családot, vagyis 44 129 ártatlan személyt hurcoltak el kényszermunka céljából.

Olajos Péter európai parlamenti képviselő 2006. szeptemberében a közelgő 60. évforduló alkalmából és a közvélemény, valamint a többi EP képviselő tájékoztatása céljából megemlékező kiállítást szervezett a deportálásról az Európai Parlamentben, amelynek komoly politikai visszhangja lett. Ezt követően múlt év novemberében Bernat Joan i Marí katalán képviselő nyilvános meghallgatás (public hearing) keretében vette védelmébe az ügyet.

A Csehországba deportált magyarok, illetve az őket tömörítő szövetségük - mintegy 1 500 áldozat – korábban kárpótlási igénnyel fordultak Mikuláš Dzurinda kormányfőhöz, de sem erkölcsi-, sem anyagi kárpótlásban nem részesültek. Az érdekeltek tájékoztatták az ügyről az Európai Bizottságot és az Európai Parlament képviselőit is, de az Unió döntéshozói nem gyakoroltak politikai nyomást a szlovák vezetésre.

Olajos, mint a kárpótlási ügy elkötelezettje ezúttal Tom Lantos kongresszusi képviselő segítségét kérte, bízva abban, hogy az Egyesült Államok támogatásával elindulhat végre a jóvátétel. Lantos közbenjárása – más közép-európai kérdés rendezéséhez hasonlóan – rendkívül sokat jelenthet a kényszermunkára ítéltek és leszármazottaik kárpótlásában, hiszen világszerte ismert tevékenysége a történelmi igazságtalanságok feloldásában, a megalázott és kisemmizett népcsoportok védelmében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását