2024. május 7. - Gizella

Az alkotmánybíró jogállamot akar

A jogállamról annyi fogalom van, ahány szerző, de csak az élhető államot tartja jogállamnak, ahol az állam van a emberekért - mondta Kiss László alkotmánybíró pénteken Kecskeméten, a XII. Nyári Jogakadémián tartott előadásában.
2007. augusztus 31. péntek 16:24 - Hírextra

"Ez az ország egyre inkább a jogállam gyanújába keveri magát" - mondta Kiss László, aki a jogállam feltételrendszerét sorolta, humorral fűszerezett előadásában.

Az alkotmánybíró fontosnak nevezte, hogy a jogok egyre bővülő köréből alapjog legyen. Nem az állam szorul védelemre, hanem a polgár, akit szavai szerint "a nagy barna medvétől" védeni kell.

Kiemelte, hogy "nem lehet modernkori jogállamot össznépi társadalmi tulajdonra ráépíteni", mert a tulajdonosi minőség az, ami alapját jelenti egy jogállamnak.

Kiss László szerint az egyoldalú jogviszonyokat az Alkotmánybíróságnak kell leépíteni, mert a jogalkotói hatalommal való visszaélést - ami 1990 előtt jellemző volt - teljesen meg kell szüntetni.

Minőségében, mennyiségében a jogállamot fejezi-e ki a magyar jogalkotás? - tette fel a kérdést, majd kiemelte: "Mennyiségében biztos".

Az alkotmánybíró felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzatok százezer rendeletet alkotnak évente, melynek negyven százalékát olyanok alkotják, akik nem rendelkeznek jogi ismeretekkel. "A magyar jegyzők negyven százaléka nem jogász" - fűzte hozzá.

Kiss László előadásában kitért arra, hogy elfogadhatatlan médiakörnyezetben élünk, mert például egy jogállamban a média nem adhat tippeket arra, hogy hogyan lehet kibújni az adófizetés alól.

Véleménye szerint "degenerálódott a média", mert "többet tudunk Beáról és Győzikéről", mint a magyar felfedezőkről, tudósokról.

Az alkotmánybíró bírálta a Magyarországon követetett adatvédelmi felfogást, mellyel "állami szervek működését bénítjuk meg".
A jogakadémia a Kecskeméten évente rendezendő Hírös Hét Fesztivál kísérő rendezvénye. A tervek szerint előadást tartott volna Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter is, de nem tudott eljönni.






Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását