2024. április 29. - Péter

Karsai a gazdák segítségét kéri

Karsai József, Battonya város szocialista párti polgármestere, a térség országgyűlési képviselője arra kéri gazdatársait, hogy segítsenek a rossz termés és a magas takarmányárak miatt válságba került állattenyésztő gazdáknak. Az erről szóló nyílt levelét
2007. augusztus 30. csütörtök 12:22 - Hírextra
A képviselő, aki egyben az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának is tagja azt írja levelében, hogy a mezőgazdaság és főleg az állattenyésztés az elmúlt 50 év legsúlyosabb válsága előtt áll.
"A hozzám érkező telefonok, személyes megkeresések alapján megállapítható, hogy a vidéki parasztság mezőgazdaságból és állattenyésztésből élő kisemberek megélhetése végveszélybe került" - áll a levélben.

Karsai szerint a takarmány ára az "egekbe szökött", a kukorica esetében elérte a tonnánkénti 70 ezer forintot, s közben az ország jelentős területein alig, vagy nem is termett egyetlen mázsa termény sem.
Mint írja, egyes aszály sújtotta körzetekben már csak napokra elegendő a takarmány, a meglévő állatállomány nem gyarapszik, megkezdték az állatállomány felszámolását.

A képviselő úgy érzi, hogy a gazdák ebben a súlyos helyzetben magukra vannak utalva, ezért azt kéri azoktól a gazdatársaitól, akinek "egy kicsit jobban megy, van termése, szénája, szalmája, abrakja, adjon belőle az ellehetetlenült gazdatársának".

Karsai József, aki maga is gazdálkodik, már meg is kezdte a segélyezést. Levelének tanúsága szerint a következő hét elején három Békés megyei állattartó számára biztosít mintegy 15 mázsa szemes terményt, illetve 100 bála szálas takarmányt. Hozzáteszi: "tudom, hogy ez kevés, de ha társra találok, és több száz gazda követi példámat akármilyen kevéssel is, de sok ember egzisztenciáját menthetjük meg közösen összefogva" - írja a képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását