2024. május 2. - Zsigmond

Jirí Menzel reménykedik

Jirí Menzel reméli, hűségesek maradnak hozzá a nézők, s úgy látja, ma is érdemes még mesét mondani - az Oscar-díjas cseh rendező csütörtökön nyilatkozott az MTI-nek filmjeiről, a történetmesélésről, a multimédia és az internet koráról Budapesten.
2007. augusztus 30. csütörtök 19:10 - Hírextra
"Nem tudok másfajta filmeket forgatni, ezzel együtt azt akarom, hogy a lehető legtöbben nézzék meg a filmemet. Remélem, hogy egy idő után annyira érdekesek lesznek majd a nézők számára, mint amennyire nekünk a középkori zene ma" - mondta az alkotó, aki a Moziünnep díszvendégeként látogatott Magyarországra.

A cseh színházi és filmrendező, akinek legújabb filmjét, az Őfelsége pincére voltam című alkotást premier előtt vetítik a négynapos fesztiválon, kiemelte: biztos abban, hogy a mai állandó feszültségben és ordítozásban igenis érdemes még mesét mondani; "vannak olyanok, akik ebből élnek, például én is".

"Sajnos egyre nehezebb egy hasonló történetet elmesélni, valamint egyre kisebb az értéke egy ilyenfajta filmnek. Az a tapasztalatom, hogy az elmúlt évtizedek során egy, az enyémhez hasonló film sokkal jobban összefogta, egyesítette az embereket; átölelt egy fél világot, mindenki Tolsztojt olvasott, mindenki Chaplint nézett. Ma már mindenki más filmet néz, és más könyvet olvas. Az egyetlen dolog, ami átöleli a világot, az Hollywood; mindenki Harry Pottert akarja látni" - magyarázta.

A rendező nem tudja, lehet-e "Menzel"-filmet készíteni az internet "gyermekeinek".
"Nem is próbálkoztam vele, nem is gondoltam erre. Elképzelni sem tudom" - mondta.

Jirí Menzel hangsúlyozta, hogy nem tartja a mozi ellenségének a multimédiát és az internetet. Korábban arról beszéltek, hogy a mozi a színház ellensége, és aztán mégis kölcsönös hatással voltak egymásra - mutatott rá, hozzátéve, hogy a mozi és az internet akár szövetségre is léphet egymással.

A filmrendező szerint lehetséges filmet készíteni a világhálóra, bár "idegesítő is lehet".
"Színházba gyakran elmennek az emberek, mindenre emlékeznek, amit ott láttak, még akkor is, ha félévben egyszer teszik ezt" - mondta.

Úgy látja, hogy a moziba járással is hasonló a helyzet: az emberek minden héten egyszer megnéznek egy alkotást, a következő héten pedig semmi másról nem beszélnek, mint amit a moziban láttak.

"A televízióban viszont egy nap alatt akár 18 filmet is láthatnak. Nagyon nehéz választani, semmi nem marad meg az emlékezetükben, üres lesz a fejük utána" - magyarázta Jirí Menzel. Hozzátette, hogy az internettel még rosszabb a helyzet: az információ nem marad meg a nézőben, a túl sok információ nem vezet sehová.

"A képernyőn ott van a film egy bizonyos része, és már olvasod is a híreket ugyanazon a képernyőn, és közben belevágnak néhány reklámot is" - mutatott rá.

A rendező legújabb filmjét Magyarország több vidéki városában bemutatják. Jirí Menzel részt vesz Szilágyi Andor legújabb filmjének bemutatóján is, az alkotásban a cseh alkotó is játszik egy szerepet.

Jirí Menzel 12 év elteltével készítette az Őfelsége pincére című filmet, Ivan Barnev, Oldrich Kaiser, Julia Jentsch főszereplésével. A hivatalos bemutató Magyarországon szeptember 6-án lesz, de a Moziünnepen hat fővárosi moziban premier előtti vetítést tartanak.

A 68 éves rendező nevéhez fűződik az Oscar-díjjal jutalmazott Szigorúan ellenőrzött vonatok, valamint a Pacsirták cérnaszálon, a Sörgyári capriccio, Az én kis falum, a Mesés férfiak kurblival című alkotás. Jirí Menzel színészként közreműködője volt több magyar filmnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását