2024. május 7. - Gizella

Gandhi, az apa

Huszonöt évvel Sir Richard Attenborough sikerfilmje után, amelyben Máhátmá Gandhit Ben Kingsley alakította, új film készült az indiai függetlenség vezetőjéről, ám ezúttal nem mint az erőszakmentesség prófétájáról, hanem emberi, elsősorban apai oldaláról.
2007. augusztus 27. hétfő 08:47 - Hírextra
Az Apám, Gandhi című alkotás, amelyben a Máhátmá szerepét Darsan Dzsarivala játssza, demitizálja a legendás békeharcost elsőszülött fia, Harilal sorsának bemutatásán keresztül - írta a Corriere della Sera című olasz lap.

A film voltaképpen családi dráma, és azt a problémát boncolgatja, hogy a híres közéleti személyiségek, vagy a nagy eszmék harcosai, akik mindennél előbbre helyezik céljaik megvalósítását, hogyan tudják teljesíteni szülői kötelességeiket. A filmet, amelyet Angliában, Indiában és Dél-Afrikában mutattak be, megtekintette Nelson Mandela, a dél-afrikai polgárjogi mozgalom vezetője is. Mandela így summázta véleményét: "Minden harc a szabadságért áldozatokat követel. Személyeset is. Ez az ár, amelyet fizetnünk kell".

Harilal, az elsőszülött fiú sorsa ezt a mondatot tökéletesen igazolja. A fiú (Aksaje Kanna alakítja), testvéreivel ellentétben lázadó típus. Ügyvéd szeretne lenni, mint apja, ezért Londonban akar tanulni. Az apa, aki ifjúkorában szintén ott járt egyetemre, később elvetette a nyugati civilizáció vívmányait, ezért nem engedélyezte fiának, sőt, azt is megtiltotta neki, hogy miután felesége és gyermeke kolerában meghalt, újra megnősüljön. Harilalban ez gyógyíthatatlan sebet okozott. Helyét keresve áttért a keresztény, majd az iszlám hitre, de Gandhi nem értette meg őt. A film idézi ezzel kapcsolatban reagálását: "Ez nem veszteség a hinduizmus számára, eladta magát a legtöbbet ajánlónak".

Harilal később visszatért a hinduizmushoz. Amikor kiderült róla, hogy a család nevét felhasználva különböző, nem tiszta pénzügyletekkel becsapott embereket, az apa biztatta a károsultakat, hogy forduljanak a rendőrséghez. A gyűlölet-szeretet érzés jut kifejezésre a film nyitó jelenetében, amikor a teljesen lezüllött, alkoholista fiút haldokolva szedik össze az utcán és megkérdezik tőle: ki az apja. "Gandhi" - feleli. "Gandhi mindnyájuk apja, de te kinek a fia vagy?" - kérdezik aztán. "Gandhié" - hangzik ismét a válasz.

Indiában a tradicionalisták a film betiltását követelik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását