2024. május 2. - Zsigmond

Jogellenes lépések az ORFK-nál

Lamperth Mónika szerint jogellenesen járt el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a somogysárdi lovas bázis felszámolásakor a munkajogi viszonyok rendezését illetően, a dolgozóknak törvényt sértően mondott fel.
2007. augusztus 24. péntek 16:11 - Hírextra
A szociális és munkaügyi miniszter erről pénteken Kaposváron sajtótájékoztatón fejtette ki álláspontját.

    Közölte: a bázist augusztus 15-én felszámolták, s ezzel 70 dolgozó munkahelye szűnt meg, ám a munka törvénykönyve szerint, csoportos létszámleépítés esetén, erre csak az erről szóló értesítés kézhezvételét követő 30 nappal később kerülhetne sor.

    Az ORFK nem járt el elég körültekintően - mondta a szaktárca vezetője, ezért a dolgozók jogorvoslattal élhetnek.

    A miniszter szerint ennek két módja lehetséges, vagy megállapodnak az ORFK-val és kapnak egyhavi bért, vagy bírósághoz fordulnak. Mindkét esetben segítséget kapnak a kaposvári ingyenes jogsegélyszolgálat ügyvédjétől, aki vállalja a képviseletüket - tette hozzá Lamperth Mónika.

    Mint elmondta, a körülményekről Takács Albert igazságügyi és rendészeti minisztertől tájékoztatást kért, miután a sajtóból értesült a bázis felszámolásáról.

    Lamperth Mónika hangsúlyozta: munkaügyi miniszterként most azt tartja a legfontosabbnak, hogy az embereknek legyen munkájuk, ezért megbízta a munkaügyi központ szakembereit, hogy a helyszínen és egyénileg segítsenek az elbocsátott dolgozóknak az elhelyezkedésben.

    Somogysárdi lovas bázist gazdaságtalan működtetésre való hivatkozással számolta fel az ORFK.

    Mint arról korábban az MTI beszámolt, a Kaposvári Egyetem néhány hónapja előrehaladott tárgyalásokat folytatott a bázis átvételéről, illetve lovas rendőrök kiképzéséről, ám ez eredménytelenül zárult.

    Csikós Nagy Márton, Somogysárd polgármestere a felszámolás bejelentését követően a távirati irodának azt mondta: felháborítónak tartja, hogy a helyi önkormányzattal - kérésük ellenére - nem egyeztettek erről.

    A településen a lótenyésztésnek 250 éves hagyománya van, ezért itt nemzeti értékek is veszendőbe mentek 1993 óta, mióta a rendőrséghez került a ménes és a lovas bázis - közölte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását