2024. május 2. - Zsigmond

Pandák, mint a nyulak

Mint az állatkert igazgatósága közölte, a reggeli órákban egy ápoló "halk nyöszörgő hangokat" hallott az úgynevezett szülőketrecben, amelyben Yang Yang tartózkodott. "A fiatal anyaállat szeretetteljesen dédelgeti a mellén rejtegetett parányi bébit" - olva
2007. augusztus 23. csütörtök 18:34 - Hírextra
Hosszú ideje várakoztak már a schönbrunni állatkertben a csütörtökön végre megszületett panda bébire. Szülei, Yang Yang és Long Huj 2003 márciusban érkeztek kölcsönbe a Kínai Népköztársaságból. A pandamedvék, különösen a hímek lusták szexuális téren a fogságban. A nőstények évente csak három-négy napon át fogamzóképesek. Yang Yang és Long Huj 2006 májusában párzott első ízben, akkor is úgy, hogy a nőstény annyi ideig futott a hím után, amíg az a szó szoros értelmében "meg nem kegyelmezett neki". Heteken át tartó aggodalom után azonban meghiúsult az utánpótlás megszületéséhez fűzött remény. Ezt követően egy évi "tartózkodás" után idén áprilisban következett csak be a második közeledés, amely azután többszöri heves párzáshoz vezetett.

A pandabébik születésükkor szőrtelenek és súlyuk egy tábla csokoládé súlyának felel meg. Valamennyi medvefaj közül ők a legkisebbek. Életének első napjait a pandabébi egy üregben tölti anyjával, majd az anya a hóna alatt tartva mindig magával viszi. A kis újszülött jövőjét már megszabták: két évig Bécsben maradhat, akkor azután Kínának kell további sorsáról döntenie. Ott féléves korukban választják el őket anyjuktól és másfélévesen a szabadban élhetik tovább életüket.

A kis újszülött szülei még legkevesebb tíz évig Bécsben maradnak. Kilátásaik azonban azután sem rosszak arra, hogy Ausztriában maradjanak, és ezzel valóra váljon Helmut Pechlaner állatkerti igazgató hőn óhajtott terve közös kutatási projektek megvalósításáról, elsősorban a felnőtt pandák intelligenciahányadosának kiderítése végett. A kizárólag növényevő pandák ugyanis nem tartoznak a különösebben értelmes állatok közé. A nagyobb termetű pandák azonban akár csimpánzokkal is felveszik a versenyt és Yang Yang meg Long Huj ezek közé tartozik. Képesek például dobozokból létrát készíteni, hogy azon felmászva elérhessék a hőn óhajtott nyalánkságot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását