2024. május 18. - Erik, Alexandra

Akadozó alkotmánybírák?

130 beadványban fordultak az Országos Választási Bizottság (OVB) népszavazással kapcsolatos határozatai ellen az állampolgárok az Alkotmánybírósághoz (AB). Miután az ilyen beadványok prioritást élveznek, a taláros testület kénytelen háttérbe szorítani fol
2007. augusztus 23. csütörtök 18:43 - Bencsik Gyula
Alighogy visszatértek hivatalukba az Alkotmánybíróság (AB) tagjai, 130 olyan beadvány fogadta őket, melyek valamilyen szempontból kifogásolják az Országos Választási Bizottság (OVB) népszavazással kapcsolatos határozatait. Miután a választójogi eljárásról szóló törvény értelmében az ilyen tárgyú beadványok elsőbbséget élveznek, a folyamatban lévő ügyek háttérbe kerülhetnek.

Mezei Andrea, az AB elnökének kabinetfőnöke elmondta, a nyári szünet előtt beérkezett beadványok már kikerültek a bírákhoz tanulmányozásra, míg a nyár folyamán érkezetteket folyamatosan kapják kézhez a taláros testület tagjai. Reményeik szerint szeptember végére elérik, hogy valamennyi e tárgyban érkezett beadványról úgynevezett első határozattervezet szülessen, és október folyamán, az AB teljes ülésén várható döntés a népszavazással kapcsolatos kifogások ügyében.

Várhatóan lesz olyan eset, ahol gyors döntés születik, vagyis az OVB korábbi döntését helybenhagyják, és olyan is, melyekben új eljárásra utasítják az OVB-t. Mezei Andrea jelezte, hogy miután az AB másodfokként jár el, valamennyi beadványt sorra veszik, úgy, hogy „azért nagyon ne szoruljanak háttérbe más ügyek”. Ennek érdekében preferálják azokat a régebbi, bírák által benyújtott kezdeményezéseket, melyekben a bírák az AB határozatáig az előttük lévő ügyeket felfüggesztették.

Talán ideje azon is elgondolkodni, érdemes lenne felülvizsgálni a népszavazási törvényünket, ugyanis jelenleg két testület operatív munkáját is – finoman szólva - megzavarja az állampolgári ügybuzgóság. Döntés az Országgyűlés kezében.

130 beadványban fordultak az Országos Választási Bizottság (OVB) népszavazással kapcsolatos határozatai ellen az állampolgárok az Alkotmánybírósághoz (AB). Miután az ilyen beadványok prioritást élveznek, a taláros testület kénytelen háttérbe szorítani folyamatban lévő ügyeit. Ezzel már második testületünk működését zavarta meg a civil kurázsi.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását