2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

PM: egyelőre nem módosítanak az inflációs prognózison

A szeptemberben megjelenő statisztikai adatok megismerése után döntenek a Pénzügyminisztériumban arról, hogy módosítják-e a várható éves inflációs indexet - mondta csütörtökön Tátrai Miklós államtitkár azzal kapcsolatban, hogy egyre több elemző kétségesne
2007. augusztus 16. csütörtök 18:55 - Hírextra
Az eredeti prognózis 6,2 százalék volt, amit a vártnál magasabbra ugró év eleji drágulás láttán a tavasszal 7 százalékra módosítottak. Most viszont "beragadni" látszik az infláció, az első hét hónap átlaga is nyolc és fél százalék volt. Ráadásul a kedvezőtlen időjárás miatti nagyon rossz termés következtében sokan nagy élelmiszerár-emelkedésre számítanak.

Tátrai Miklós megerősítette, hogy a kormány kész egyes kulcsfontosságú élelmiszerek áfáját csökkenteni, de csak akkor, ha most általuk valószínűsített 10-15 százaléknál nagyobb lesz a drágulás.

Júliusban főleg jövedéki és regisztrációs adóból, áfából és szja-ból folyt be több, mint korábban, aminek eredményeképpen 90,6 milliárd forint többlet keletkezett az államháztartásban. A várt 95,1 milliárdtól elmaradó szufficit oka a magasabb kiadás, többek közt lakástámogatásban. Idén másodszor volt havi többlete az államháztartásnak, augusztusban ismét deficit várható, 87,5 milliárd forint.

Év végére változatlanul az eredeti prognózisnak jelentősen alatta maradó hiánnyal számol a PM. A deficit a bruttó hazai termék 6,8 százaléka helyett 6,4 százaléka lehet.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását