2024. május 20. - Bernát, Felícia

A világ utolsó szavannája

Ausztrália északi részében található a világ utolsónak fennmaradt legnagyobb kiterjedésű szavannája, amely egyike az utolsó nagy vadonnak, nagyobb mint egész Nyugat-Európa - mutattak rá ausztrál kutatók.
2007. augusztus 16. csütörtök 14:15 - Hírextra
A kontinenst 2000 kilométeres sávban átszelő forró égövi zóna kiterjedése több mint egynegyede a Földön fennmaradt szavannáknak a Dél-Amerikát, Afrikát és Ázsiát elborító füves területek pusztulása nyomán. "A világ más részeiben a forró égövi szavannák kipusztulóban vannak a túlzott legeltetés és a túlnépesedés miatt, de Észak-Ausztráliának ez a nagy kiterjedésű területe figyelemre méltóan érintetlen" - jelentette ki Brendan Mackey professzor, aki tudósok egy csoportjával három éven át tanulmányozta azt a távoli térséget.

A szavanna jelenti a választóvonalat sivatagi területek és erdőségek között és egyaránt megtalálhatók rajta füves területek és fák is. A kelet-afrikai és az észak-ausztráliai szavannák vadvilága egyaránt tipikus. Miután az ausztrál tudósok elvégezték 1,5 millió négyzetkilométernyi terület műholdas feltérképezését Ausztrália északi részén, arra a megállapításra jutottak, hogy a térség környezeti jelentőség tekintetében ma már egyenrangúnak mondható az Antarktisszal és a dél-amerikai Amazonas vidékének esőerdőivel.

Míg ugyanis a világ szavannáinak 70 százaléka emberi tevékenység következtében súlyos károsodást szenvedett, addig Észak-Ausztrália folyói és erdőségei nem szenvedtek károsodást köszönhetően a világörökségként nyilván tartott kis lélekszámú bennszülött településeknek. "Az embernek az az érzése, hogy az évezredekkel ezelőtt itt élt emberek nyomában jár" - nyilatkozta Peter Cooke kutató a Sydney Morning Herald című lapnak.

A tanulmány azonban egyúttal óvatosságra is int. "Amit nem akarunk, az az hogy olyan fejlettségi fokú élet alakuljon ki a szavannán, amely csökkenti ennek a természeti kincsnek az értékét" - mondta Mackey. Ezzel arra a kormány által elrendelt felmérésre utalt, amely azt tudakolja, vajon fontolóra vennék-e ausztrál farmerek, hogy az aszály sújtotta déli tájakról áttelepüljenek északra, ahol a heves monszun esőzések kedvező termelési viszonyokat teremthetnek. Mackey szerint az északi trópusi vidék képes lenne ugyan megbirkózni bizonyos mértékű gazdasági fejlődéssel, de a kormánynak óvatosnak kell lennie, mielőtt dönt a térség kiaknázásáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását