2024. április 29. - Péter

Az IMF örül az ingatlanadónak

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatóhelyettese üdvözölte a magyar ingatlanadó jövő évi bevezetését. Véleménye szerint szükség lehet a fogyasztási adók emelésére is az élőmunka-terhek csökkentése érdekében.
2007. május 8. kedd 10:05 - Hírextra
Ashoka Mody az IMF éves felülvizsgálatának megállapításairól tartott hétfői sajtótájékoztatón azt mondta: az átfogó konszolidációs programot jól fogadták a piacok és az elemzők, a folyamatban lévő intézkedések pedig a következő két évben segíteni fogják annak elmélyülését. A Valutaalap ugyankor attól tart, hogy lelassulhat a magyar gazdaság növekedése.

Az IMF becslése szerint a költségvetési hiány idén a GDP 6,25 százaléka lesz, 2008-ban pedig 4 százalékos deficit várható. A Valutaalap arra is felhívta a figyelmet jelentésében, hogy a 2008-on túli időszakra tervezett 3 százalékos hiány elérését szolgáló részletes intézkedéseket a kormány még nem vázolta fel. Jelenleg az államadósság a GDP 66 százalékának megfelelő mértékű, és az IMF szerint ez a következő néhány évben is várhatóan ilyen nagyságrendű marad.

A Valutaalap arra számít, hogy idén 2,7 százalékra esik vissza a gazdasági növekedés, 2008-ra pedig 3 százalékkal számolnak. Az IMF szerint a következő 18 hónapos előrejelzési időszakban elérhetőnek tűnik az inflációs célsáv. Az infláció márciusban 9 százalékos éves szintre emelkedett, de a becslések szerint másfél éven belül visszaesik a 3 plusz-mínusz 1 százalékos célsávba.

A kormányzati kiadások mérete - az újraelosztás - a GDP 50 százalékához közel maradt. Az IMF javaslata szerint a költségvetési reform fontos viszonyítási pontja kell legyen, hogy ezt az arányt a GDP 40-45 százalékára csökkentsék.

A Valutaalap mostani jelentésében ismét azt javasolja, hogy Magyarország térjen át a lebegő árfolyam-rendszerre. A közelmúltban újra előkerült egy ilyen lépésnek a tárgyalása a magyar gazdaságpolitikai közegben. A vita a káros árfolyam erősödés rövid távú kockázataira összpontosult. Miközben létezik ilyen kockázat, a döntést és annak időzítését inkább középtávú megfontolások kell, hogy vezessék - írják a jelentésben. Az árfolyamsáv ugyan széles, de alkalmanként korlátozta a pénzpolitikát. Mivel a sávnak egyébként haszna nincs, kockázatkezelési szempontból a megszüntetése volna kívánatos - közölte Ashoka Mody.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását