2024. április 12. - Gyula
A háromszorosára növekvő áramár a cégek villamosenergia felhasználását 6%-kal mérsékelte - a GKI kutatása szerint.
2023. január 18. szerda 08:49 - HírExtra

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a nem lakossági felhasználók által a szabadpiacon vásárolt villamos energia ára 2022 novemberében 94 Ft/kWh volt, ami a 2021. novemberi 32 Ft/kWh árhoz képest mintegy háromszoros áratjelent. 2021 első felében még átlagosan 22 Ft/kWh volt az ár, majd ősszel növekedni kezdett és decemberre elérte a 35 Ft/kWh-t. 

A nagy ugrás az árakban azonban 2022 elején történt, ugyanis január-februárban már átlagosan 56 Ft/kWh-t fizettek a cégek a szabadpiaci villamosenergiáért. Az orosz-ukrán háború kitörése sem változtatott érdemben az árakon, ugyanis az május végéig 60 Ft/kWh alatt maradt. Az ár 2022 nyarán nőtt meg drasztikusan, ugyanis augusztusban már átlagosan 97 Ft/kWh-t fizettek a cégek az áramért. 

A szabadpiacon vásárolt áram esetében már 2021 közepétől a piaci logika nem a megszokott módon működött: minél több villamos energiát akart valaki vásárolni, annál többet kellett érte fajlagosan fizetnie: az éves szinten 500 MWh-nál kevesebb villamos energiát fogyasztó cégek számára egy kWh 70 Ft-ba, míg a 150 ezer MWh-nál többet fogyasztó cégek számára 109 Ft-ba került az áram novemberben. 

A jelentősen magasabb villamos energia árak, illetve a kisebb gazdasági teljesítmény miatt csökkent a felhasznált villamosenergia mennyisége az üzleti szektorban. 2022 júliusától trendszerűen visszaesett a villamosenergia fogyasztás, aminek eredményeként négy hónap alatt, azaz novemberre már 8%-kal volt kisebb a felhasználás. A 2022 novemberét megelőző egy évben összességében 6%-kal csökkent a villamosenergia felhasználás a nem lakossági szektorban.

Forrás: GKI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását