2024. április 25. - Márk

Csúcs ez a turizmus!

Magyarország igazi turistaparadicsom, legalábbis a gazdasági mutatók szerint. Ezek a mutatók egyébként meglepően jó képet festenek a hazai turizmusról - erről és sok másról lesz szó azon a nemzetközi konferencián, amelyet november végén rendeznek Budapest
2008. november 20. csütörtök 14:30 - Hírextra
Magyarország gazdaságában fontos szerepet játszik a turizmus, melynek az elmúlt évtizedekben tapasztalható dinamikus fejlődése és átalakulása szorosan összefügg a magyar turizmusképzés történetével és sikerével. A pénzügyi válság ugyanakkor erre a szektorra is ráirányítja a figyelmet, ami még jelentősebbé teszi a Budapesti Gazdasági Főiskola idén 40 éves Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara által szervezett nemzetközi konferenciát. Az eseményen – Kiss Péter kancelláriaminiszter és Dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár részvételével – a turizmus hazai aktualitásait és a főbb nemzetközi trendeket vitatják meg a szakemberek 2008. november 24-25-én.

A turizmus számos tekintetben Magyarország gazdaságának egyik húzóágazata: 2007-ben – a multiplikátor hatásokat is figyelembe véve – körülbelül 9 százalékkal részesedett a nemzeti össztermék előállításában, a szektorban foglalkoztatottak száma pedig eléri a teljes foglalkoztatottság 12,6 százalékát. A turizmus kiemelkedő teljesítményét mutatja továbbá, hogy tavaly összesen 7,5 millió turista vett igénybe különféle kereskedelmi szálláshelyeket és 2,9 millió külföldi turista mintegy 8 millió vendégéjszakát töltött szállodákban, fejti ki Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség titkára.

A magyar turisztikai felsőoktatásban vezető helyet betöltő Budapesti Gazdasági Főiskola, valamint a Magyar Szállodaszövetség 2008. november 24-25-én a jubileum alkalmából nemzetközi konferenciát szervez Új kihívások a turizmusban és a szállodaiparban címmel. A rendezvényen neves külföldi és magyar szakemberek tárgyalják meg a turizmus és az oktatás főbb kérdéseit, olyan témákat járva körül, mint a szállodaipar, a gasztronómia vagy az egészségturizmus. A konferencián előadást tart többek között az ENSZ turisztikai szervezete, a WTO (World Tourism Organization) főtitkár-helyettese, dr. Taleb Rifai is.

A magyar turizmus és szállodaipar versenyképességének fenntartása elsősorban az ott dolgozók szakmai tudásától, valamint a vendégekkel közvetlen kapcsolatban álló munkatársak magatartásától, emberi hozzáállásától függ – ezek a tényezők még nagyobb szerepet játszanak a jelenlegi helyzetben, hívja fel a figyelmet dr. Zimányi Krisztina, a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar dékánja.

Előadások:

Globális kihívások a turizmusban (Taleb Rifai UNWTO főtitkár-helyettes)
A magyar turizmus fejlődése az elmúlt 40 évben (Dr. Walkó Miklós MT Zrt. elnöki tanácsadó)
A jövő turizmusának kihívásai és négy feladata (Arthur Oberascher, Európai Turisztikai Bizottság elnöke)
A magyar szállodaipar a XX. században (Dr. Rubovszky András a Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület elnöke, a Magyar Szállodaszövetség tiszteletbeli elnöke)
Nemzetközi szállodaipari trendek (Dr. Niklai Ákos a Magyar Turizmus ZRt. elnöke, a Magyar Szállodaszövetség tiszteletbeli elnöke)
A képzett munkaerő megtartása a turizmusban (Ruud. J. Reuland École Hoteliere de Lausanne)
A turizmus oktatásának 40 éve a KVIFK-n (Dr. Csizmadia László BGF-KVIFK főiskolai tanár)
Accor expanzió titka (Bruno Coudry Accor General Director for Central-and Eastern Europe and Scandinavia)
Új tendenciák a szállodaipari marketingben és az elektronikus értékesítésben (Peter O’Connor Professor, IMHI, Essec MBA in hospitality management)
Új irányzatok és trendek a gyógyszállodákban - eredményértékelések (benchmarks) és aktuális fejlesztések (Susanne Klaus-Winkler, Loisium Hotel, Ausztria, HOTREC Ex-Com member)
Panelbeszélgetés a plenáris ülés előadóival (Moderátor: Dr. Niklai Ákos)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását