2024. május 21. - Konstantin

Pokorni: az egészségügyi pénztár privatizálása tragédiákhooz vezet

Újabb kórházbezárásokhoz, a szabad orvosválasztás megszűnéséhez, a szegény és a gazdag biztosítók kialakulásához vezethet, ha a kormány privatizálja az egészségügyi pénztárat - mondta a Fidesz alelnöke. Pokorni Zoltán szerint az, hogy az állam jövedelemal
2007. április 27. péntek 21:58 - Hírextra
Ez nem a szolgáltatások színvonalának javulását, hanem a pénzt elosztók korrumpálását eredményezheti. Pokorni Zoltán közölte: a mostani kórházbezárási hullámot újabb követheti, hiszen a biztosítók a profitban érdekeltek, az egészségügyi ellátó feladatokból - amelyek között van rentábilis, s vannak, amelyek elvégzése nem gazdaságos - "szemezgetnek".

Ez a folyamat a politikus szerint az újabb kórházbezárásokhoz vezethet.

A privatizálás kockázata továbbá, hogy megszűnik a szabad orvosválasztás - vélte a Fidesz alelnöke. A biztosító szerződik ugyanis az orvossal, ám arra nincs biztosíték, hogy az egyes betegeket kezelő orvosokkal éppen szerződik-e a magánbiztosító - mondta, majd emlékeztetett arra, hogy bizonyos esetekben - szülésnél, a daganatos betegségek gyógyításánál - milyen fontos szerepe van a bizalomnak.

A szegényeket és gazdagokat ellátó biztosítók kialakulásának lehetőségét Pokorni Zoltán abban látja, hogy az állami biztosítónál nagy számban lesznek "nem költséghatékony" betegek, míg a versengő magánbiztosítók előszeretettel keresik az úgynevezett költséghatékony, fiatal ügyfeleket. A politikus úgy vélte, hiába mondja a kormány, hogy a biztosítóknak mindenkivel szerződniük kell, aki hozzájuk fordul, ezt a társaságok ki tudják játszani. A Fidesz alelnöke az ezzel kapcsolatos a nemzetközi irodalomra és az USA-beli perekre emlékeztetett.

Schvarcz Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI-nek azt mondta: kórházbezárásokra a továbbiakban nem kerül sor, ez riogatás. Mint mondta, az MSZP kitart az egybiztosítós, nemzeti kockázatközösségen alapuló, kiegészítő biztosítókkal működő modell mellett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

thurvj97
2007. április 27. 22:38
Lám a csodagyerek mindenhez ért.Dumálni könnyű, de valami érdemlegeset tenni, az nem megy a fiúknak. Abban biztosak lehetünk, ha a jelenlegi rendszer fennmarad ,az a tragédia. Aki változtatni akar,ebből kíván kimenekülni. Magyarok válasszatok!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását