2024. május 22. - Júlia, Rita

Már ültetik a fákat a nagytétényi kiserdőnél

Már megkezdődött a nagytétényi kiserdő kicserélt talaján a fák elültetése. Erre azért van szükség, mert a környék földjét korábban éveken keresztül nehézfémekkel szennyezte egy gyártelep. Az új fák ültetésében csütörtökön részt vett Persányi Miklós, lekös
2007. április 27. péntek 09:21 - Hírextra
A nagytétényi kiserdő közelében éveken keresztül működött a Metallochemia gyár, amelynek területéről a szél nehézfémeket tartalmazó kohászati salakot hordott szét. Ezt az anyagot hosszú ideig a mélyedések feltöltésére is használták és beszivárgott a talajvízbe is.

2004. őszén a kormány összesen 12 milliárd forintot szánt a környezet kármentesítésére. Idén márciusban megkezdték a fák kivágását, ez ugyanis elengedhetetlen a talaj cseréjéhez. Az északi oldalon már meg is kezdték az új fák elültetését, ebben vett részt szerdán Persányi Miklós leköszönő környezetvédelmi miniszter is, Szabolcs Attila polgármester, helyi civilek és kerületi iskolások. A terület déli részén pedig egy speciális munkagéppel a tuskókat gyökeresen kiemelik, a gallyakat összegyűjtik és ott is kezdődhet a talajcsere.

A hazánkban mindeddig egyedülálló talaj rehabilitációt jövő májusban fejezik be. Ehhez hozzátartozott a múlt évben csaknem 400 ingatlan kármentesítése és idén is még ennyi vár a szakemberekre.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását