2024. április 23. - Béla

Már a szenátus is határidőt szabott, de Bush vétózni akar

A képviselőház után a demokrata többségű szenátus is határidőt szabott az iraki csapatkivonás megkezdésére. A szenátus is belefoglalta az iraki és afganisztáni hadműveletekhez pótlólagos forrást biztosító törvény tervezetébe, hogy október 1-jéig meg kell
2007. április 27. péntek 08:26 - Hírextra
A szenátorok csütörtökön 51 szavazattal 46 ellenében döntöttek, jórészt párthovatartozás szerint. A 124.2 milliárd dollárt előirányzó törvény szerint idén október elsején meg kell kezdeni a kivonást, amennyiben az iraki kormány nem teljesít bizonyos alapvető elvárásokat, s azt 2008. március 31-ig be kell fejezni.

"Az elnök kudarcot vallott azzal a küldetésével, hogy békét és demokráciát adjon az iraki népnek. Ideje hazahívni Irakból katonáinkat" - mondta a vitában Robert Byrd szenátor.

George Bush amerikai elnök előre jelezte, hogy meg fogja vétózni a törvényt, s a Fehér Ház szóvivője újra megerősítette ezt csütörtökön, a szenátusi szavazás után.

Dana Perino szóvivő szerint "defetista törvényről van szó, amely lényegében megjelöli a kapituláció időpontját". Az elnök nem fog ilyen törvény aláírni - mondta, majd "a cinizmus netovábbjának" nevezte, hogy (a demokrata törvényhozók) "pártérdekből elzárják a pénzcsapot a katonák elől". A kivonulási menetrendet szorgalmazó törvényhozóknak nincs kétharmados többségük, amellyel felülbírálhatnák az elnöki vétót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását