2024. május 20. - Bernát, Felícia

Szingapúr a hollandoktól tanul

Holland gátakkal akarja megóvni Szingapúr vezetése a városállamot, mert a klímaváltozás miatt várható tengerszint-emelkedés, valamint az egyre több és erősebb vihar komolyan veszélyezteti a tengerszinten lévő települést. Szingapúr 63 szigetre épült, és ez
2007. április 24. kedd 20:55 - Hírextra
A városállam legnagyobb része csak néhány méterrel van a tenger szintje fölött. Az ENSZ nemrégiben nyilvánosságra hozott klímajelentése szerint a világtengerek szintje átlagosan 20 és 70 centiméterrel emelkedik ebben az évszázadban, de ezek az értékek helyenként magasabbak is lehetnek.
Szakértők számításai alapján az északi-sarkvidéki és déli-sarki jég olvadása akár több méterrel is növelheti a tengerszintet. Március végén brit kutatók mutattak be olyan számításokat, amelyek szerint a világ tengerparti városait katasztrófák fenyegetik majd.

San Fransiscóban az Amerikai Földrajzi Társaság közgyűlésén Lynn Usery és kutatótársai ismertették tanulmányukat, amely szerint egy ötméteres tengerszint-emelkedés 670 millió ember életét fenyegetné. A számítások helyi, rövid ideig tartó árhullámra vonatkoztak.

Usery felhívta a figyelmet arra is, hogy 2004 decemberében az Indiai-óceánon pusztított cunami legmagasabb hulláma elérte a 30 méteres magasságot, a tengerpartokon pedig világszerte egymilliárd ember él. Egy 30 méteres hullám Floridát szinte teljes egészében elborítaná.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását