2024. május 23. - Dezső

Ártatlan gyermekáldozatok az isteneknek

Gyermekeket is áldoztak isteneiknek a több mint ezer ével ezelőtti tolték kultúrában, ennek első bizonyítékát találta meg egy archeológus a mexikói Tula városában, ahol építőmunkások lefejezett gyermekek tömegsírjára bukkantak.
2007. április 18. szerda 19:01 - Hírextra
A 24 gyermeket, akik a becslések szerint 950-1150 körül élhettek, a toltékok egykori fővárosában, Tulában temették a közös sírba. A csontmaradványokat feltáró Luis Gamboa archeológus szerint a mód, ahogy az 5-től 15 éves gyerekek testét a sírba helyezték, valamint a gödörben talált esőisten-szobor szintén a csoportos áldozat elméletét támasztja alá.

"Láthatóak a vágás nyomai, amiből arra következtethetünk, hogy éles pengéjű eszközöket használtak a lefejezéshez" - nyilatkozta a mexikói tudós.

Az aztékok megjelenése előtt, egészen a késői XII. századig virágzó tolték civilizáció harcias kultúra volt, amely emberáldozatokat is bemutatott isteneinek, ám az eddigi kutatások szerint a rituális gyilkosságok áldozatai felnőttek, főleg hadifoglyok voltak.

A tömegsírt egy építkezés során fedezték fel véletlenül márciusban a Mexikóvárostól 80 kilométere északra fekvő Tula archeológiai zónáján kívül eső területen.

"A gyermekek vonatkozásában ez a lelet tekinthető az első felfedezésnek a tolték kultúrában" - hangsúlyozta Gamboa, aki szerint a zsenge korú áldozatokat Mexikó más vidékeiről hurcolták a helyszínre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását