2024. április 27. - Zita

Tüdőbetegség a szalonnától

A túl sok baconszalonna fogyasztása károsíthatja a tüdőt, és növeli a tüdőbetegségek kialakulásának kockázatát - állapították meg amerikai kutatók. Azok az emberek, akik átlagosan kétnaponta fogyasztanak füstölt vagy főtt húsféleségeket, nagyobb eséllyel
2007. április 17. kedd 17:25 - Hírextra
A 60 milliós lakosú Nagy-Britanniában ezek a betegségek csaknem 30 ezer ember halálát okozzák évente. Elképzelhető, hogy megbetegedésüket a húsban lévő nitrit, egy mérgező anyag okozta.

A nitriteket a hús tartósítására, valamint állagának megőrzésére használják. Nagy mennyiségben azonban roncsolja az emberi szervezet szöveteit. Ez a folyamat leginkább a tüdőt károsítja.

A kutatók több mint hétezer ember adatait tekintették át. A népegészségügyi vizsgálatokon átesettek adatainak áttekintéséből nemcsak az derült ki, hogy aki sok főtt vagy füstölt hústerméket fogyaszt, az nagyobb eséllyel lesz tüdőbeteg, hanem az is, hogy akik előszeretettel fogyasztanak ilyen húsokat, azok általában rosszabb körülmények között élnek és dohányoznak.

Ezeknek az embereknek általában kevesebb C-vitamin került a szervezetébe, valamint túl kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek. A kutatók szerint ezek azonban nem befolyásolják a megállapításaikat, adta hírül az Inforádió.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását