2024. április 28. - Valéria

Költöznek a pandamedvék

A világ legnépszerűbb pandarezervátumának vezetője új otthont szeretne a konzervációs központ számára, melyet Kínában nagyrészt lerombolt a néhány héttel ezelőtti halálos földrengés
2008. május 30. péntek 12:25 - Hírextra
Csang Homin, a Volong Állami Természetvédelmi Menedék vezetője szerint, jobb lenne elköltöztetni a központot. A menedék mindössze 32 kilométerre van a május 12-i földrengés epicentrumától, mely több mint 68 ezer embert ölt meg, többek között azon öt gondozót is, akik a központban dolgoztak. Egy panda még mindig hiányzik, számos állat otthona pedig megsemmisült. Az állapotok olyan rosszak, hogy a kínai kormány múlt héten már 5 tonna bambuszból álló szállítmányt küldött a 47, még mindig a menedékben élő panda számára.

A földcsuszamlások elzárták a menedéktől keletre vezető utakat, ahol a farmerek bambuszt termesztenek a nagy, nyílt területeken a pandák számára - mondja Marc Brody, az Amerikai-Kínai Környezetvédelmi Alap (USCEF) elnöke.

"A pandák naponta 20 kilogramm friss bambuszt esznek meg, és most, hogy az elzárt utak miatt hozzáférhetetlen a bambuszellátmány, súlyos válság van kialakulóban" - mondja Brody, aki a National Geographic Társaságtól kap támogatást a pandák megmentését célzó kutatáshoz. A költözéshez lehetséges helyszínt még nem adtak meg.

A menedéknek otthont adó régió nedves, keskeny völgy - jó néhány órányi autóútra Szecsuán provincia fővárosától -, mely könnyű célponttá tette a 8-as erősségű rengés számára. A földrengés során kocsi nagyságú szikladarabok zuhogtak mindenfelé. Akkor szerencsére a személyzet, a turisták és a pandák nagy része kinn tartózkodott. A rengés idején a helyszínen tartózkodó, egyetlen újságíró cikke szerint, néhány panda megdermedt, az égre nézett, és meg sem mozdult, amikor gondozója próbálta mozgásra bírni. A turisták egy része is arról számolt be, hogy a pandák úgy tűntek, percekkel a rengés előtt érzékelték az eseményt.

A Volong gondozói, akik éppen egy tucat pandabébit próbált kimenteni, kénytelenek voltak falétrát illeszteni a menedékhez kívülről, mivel a központ bejáratát eltorlaszolta egy földcsuszamlás. A bocsokat Savanba, mintegy 10 kilométerre evakuálták. A mentés maga komplikált volt, mivel a kifejlett pandák némelyike éppen szaporodási időszakában volt, ami azt jelentette, hogy ingerlékenyek lettek, emellett hajlamosak a támadásra - mondja Heng Csi a központ kutatója.

"A földrengés pontosan a szaporodási időszak kezdetén csapott le, így igen katasztrofális lehet az idei reprodukciós ciklust tekintve, a pandáknak nem lesz olyan sok utódjuk" - mondja Brody. Néhány pandát már egy másik szaporító központba szállította Csengtuba, Szecsuán fővárosába, nyolcat pedig Pekingbe az olimpia idejére.

Brody szerint a pandák átköltöztetése megelőző intézkedése lehet, mielőtt egy újabb utórengés teljesen elzárja az utakat, és a nyugatról érkező ellátmányt is blokkolja. "A Volong költözését érintő terveknek várniuk kell, míg a geológusok elkészítik a kárbecslést" - mondja Csang. Egy nemzeti hírlap csütörtökön közölte, hogy egy másik pandamenedék, Kína legnagyobbika kénytelen volt lefújni az őrjáratokat és az éves pandaszámlálást az utórengések miatt.

A katasztrófában is van azért valami jó, Brody szerint "az megerősíti annak szükségességét, hogy átgondolják a pandák fogságban történő szaporításához szükséges stratégiákat és infrastruktúrát". Brody szerint az egyik jövőbeli modell az lenne, ha a pandaközpontokat a bőséges bambusz- és vízállománnyal rendelkező, hegyvidéki területekre költöztetnék, így az állatok gyakorlatilag természetes élőhelyükön élhetnének.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását