2024. május 13. - Szervác, Imola

Megmenekült a szibériai tigris?

Visszatáncolt a kihalás széléről a szibériai, vagy más néven amuri tigris és legalább 100 éve először érte el legnagyobb egyedszámát a populáció.
2007. április 13. péntek 13:18 - Hírextra
A világ legnagyobb vadmacskáját generációk óta vadásszák és ölik le trófeaként, gyönyörű arany-fekete bundájukért vagy szimplán a tradicionális kínai gyógyászatban alkalmazott csontjaik miatt - tudósít a Híradó. A negyvenes évekre az alfaj majdnem kihalt, mindössze 40 szibériai tigris lézengett természetes élőhelyén az orosz Távol-Kelet fagyott vadonjában. A környezetvédők az embernél akár nyolcszor nehezebb vadmacskát a veszélyeztetett, kihalással fenyegetett állatok listájára helyezték.

"Ám az idei orosz egyedszámlálás már azt mutatta, hogy 480-520 szibériai tigris él Szibéria távoli szegélyén, ami azt jelenti, hogy a teljes populáció a világon legalább 600 egyedet számlál" - mondja a WWF orosz kirendeltségének vezetője.

A Szovjetunió az ötvenes években tiltotta a tigrisvadászatot, ezzel megmentette a fajt. Ezt követte 1994-ben egy közös program az orosz kormány és a WWF között, melynek során a populáció egyedszáma majdhogynem megduplázódott. A WWF a kormánnyal együtt azon ügyködött, hogy megvédjék a tigrisek természetes élőhelyét a hegyvidéki erdőségekben, ahol nagyon sok az erdőirtó, emellett módot kerestek arra, hogy az állatok zsákmányául szolgáló vaddisznók és szarvasok populációja védve legyen, emellett megpróbálták meggyőzni a vadászokat, hogy ne gyilkolják a nagymacskákat. Ám ez természetesen állandó harcot jelentett. A szakértők szerint Kína még mindig igényt tart az amuri tigrisek csontjára. Egy amuri tigris csontváza Kínában körülbelül 5000 dollárért kel el.

A Kína északi részén és Észak-Koreában apró egyedszámmal életben maradt tigrisekről pedig tudják, hogy megtámadják és megölik a barnamedvéket. Orosz szakértők minden harmadik vagy negyedik évben megszámolják a tigriseket, a jelek szerint a populáció stabilizálódott, legalábbis azon legnagyobb egyedszámmal, melyet a tápláléklánc ki tud szolgálni. A tigris talán visszatért a kihalás széléről, ám az amuri leopárd jelenleg is küszködik a fennmaradással megfogyatkozott élőhelyén Szibéria északkeleti részén, közel az észak-koreai határhoz. Szakértők szerint mindössze 40 egyed maradt fenn.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását