2024. április 23. - Béla

A stresszes rákbetegeken a kemoterápia sem segít

A stressz erősíti a ráksejteket, ellenállóbbá teszi őket a kemoterápiával szemben - állítják amerikai kutatók. A vizsgálat megállapításait ismertető tanulmány szerint a folyamatban az adrenalinnak van kulcsszerepe.
2007. április 13. péntek 15:42 - Hírextra
A stressz hormon meggátolja, hogy a rákos sejtek a méreganyagok, vagy környezetük meghatározott jelzései nyomán elindítsák a beépített önpusztításai programot.

George Kulik a Winston-Salem egyetem kutatásvezetőjének véleménye szerint ez azzal a következménnyel jár, hogy stressz idején megnő egy tumor kialakulásának veszélye. A kemoterápiás módszer önmagában stresszt okoz a betegnek, vagyis az adrenalin hatása így csökkenti a kezelés hatékonyságát is. Kulik és kutatótársai a laboratóriumi vizsgálatok során prosztata és mellrák sejteket kezeltek különböző mértékű adrenalin-koncentrációval, majd megfigyelték, mi történik, ha méreganyaggal találkoznak.

A stresszhormon kikapcsolta a BAD nevű fehérje működését a sejtekben. Ez a fehérje felelős azért, hogy a méreganyagokra reagálva parancsot adjon a sejteknek az öngyilkosságra. Ehhez akkora mennyiségű adrenalinra volt szükség, mint amennyi erős érzelmi terhelés esetén, vagy egy krónikus stressz-fázisban termelődik. Már korábban is sejtették a kutatók, hogy összefüggés van a stressz és a rák között, különösen a prosztatarák esetében. Eddig azonban úgy vélték, hogy az immunrendszer lehet a közvetítő a stressz és a rák keletkezése között.

Az új kutatási eredmények azonban egyértelművé teszik, hogy közvetlen kapcsolat van az adrenalin és a rákos sejtek között. Amennyiben a laboratóriumi vizsgálatokat az állatkísérletek is megerősítik, nyilvánvalóvá válna, hogy a stressz két szempontból is veszélyt jelent - vélik a kutatók. Egyrészt az egészséges embereknél növeli a rák általános kockázatát, másrészt egyértelműen csökkenti a kemoterápiás kezelés hatékonyságát - írta a wissenschaft.de német tudományos portál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását