2024. március 29. - Auguszta

Nem áll az alku Ukrajnában

Nem közeledtek az álláspontok Viktor Juscsenko ukrán elnök és belpolitikai ellenfele, az oroszbarát Viktor Janukovics kormányfő keddi találkozóján; a megbeszélés idején Janukovics mintegy húszezer híve tüntetett a parlamentet feloszlató elnöki rendelet el
2007. április 10. kedd 18:10 - Hírextra
Az elnöki hivatal közleménye szerint Juscsenko közölte Janukoviccsal, hogy csak az előre hozott választások megtartása mellett lehetséges a kompromisszum. Az ukrán alkotmánybíróság bejelentette, hogy szerdán kezdi el megvizsgálni a parlamentet feloszlató, múlt heti államfői rendelet alkotmányosságát

A Kommerszant című orosz napilap ukrajnai kiadása kedden az írta, hogy Juscsenko elnök kész visszahívni az általa jelölt alkotmánybírákat, hogy megakadályozza a testület munkáját. Az elnöki hivatal az Interfax hírügynökség jelentése szerint cáfolta, hogy ilyen rendelet készülne.

A hat bíró közül öt kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem vehet részt a parlament feloszlatásával kapcsolatos beadvány vitájában, mivel súlyos politikai nyomás nehezedik rájuk a különböző politikai erők részéről. A bírák személyi védelmet kértek. Az alkotmánybíróság akkor határozatképes, ha az ülésen legalább 12 bíró részt vesz, az érvényes döntéshez pedig 10 szavazatra van szükség.

Az ukrán alkotmánybíróságnak 18 bírája van, hatot-hatot a parlament, az elnök és a bírói testület jelöl. Az ország keleti, oroszbarátként elkönyvelt térségében fekvő Luhanszk bírósága eközben "megtiltotta" a május 27-re kitűzött választás bármifajta előkészítését. Pénteken egy krími bíróság hasonló döntést hozott, de azt időközben megsemmisítették, mondván, a kérdésben kizárólag az alkotmánybíróságnak van hatásköre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását