2024. május 5. - Györgyi

Élesben vizsgáznak a magyar tervezésű űrkütyüket

2014-ben ér a Csurjumov-Geraszimenko üstököshöz a Rosetta-szonda, amelynek Philae nevű egysége a tervek szerint leszáll az objektumon. A Rosetta péntek este halad el a Steins aszteroida mellett; az esemény alkalmat ad arra, hogy a szonda műszereit tesztel
2008. szeptember 6. szombat 08:20 - Hírextra
A Rosetta-szonda különlegessége, hogy a leszállóegység fedélzeti számítógépét magyar mérnökök részvételével tervezték. A szonda péntek este halad el a Steins aszteroida mellett, és a tervek szerint Philae nevű egysége le is száll az objektumon.

Azért izgalmas ez a találkozás, mert ez lesz a szonda fedélzeti számítógépének első éles próbája - mondta az InfoRádiónak Szegő Károly, hozzátéve: nemcsak a leszállóegységet, de más berendezést is aktiválnak az űrhajón.

Az űrfizikus elmondta: minden olyan műszer be lesz kapcsolva, amely a Steins aszteroida által okozott zavart, például anyagkibocsátást érzékelheti.

Az aszteroidák keletkezésüknél fogva különböznek egymástól - ebben a tekintetben a Steins különlegesnek számít, mert összetétele eltér az átlagos aszteroidákétól, egyebek mellett homokból és bazaltból áll - mondta Szegő Károly.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását