2024. május 13. - Szervác, Imola

Simonyiék alkalmazkodnak

Alkalmazkodik a súlytalansághoz Charles Simonyi amerikai-magyar űrturista és két orosz profi kozmonauta társa, Oleg Kotov és Fjodor Jurcsihin Szojuz űrhajójukban - közölte vasárnap este a Moszkva melletti Repülésirányító Központ orvoscsoportja.
2007. április 9. hétfő 11:23 - Hírextra
A három űrhajóst szállító Szojuz TMA-10-es űrhajó - amely közép-európai idő szerint szombat este 7 óra 31 perckor emelkedett a magasba a kazahsztáni sztyeppén lévő bajkonuri űrrepülőtérről, s 9 perc múltán vált le a Szojuz-FG hordozórakéta harmadik fokozatáról, 200 kilométeres magasságban jutva ki elliptikus átmeneti pályájára - 33-szor kerüli meg a Földet, mielőtt hétfő este 9 óra 12 perckor csatlakozik a (340 kilométeres magasságban keringő) Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

A kozmonauták azt jelentették, hogy jó közérzettel végzik űrutazásuk első 24 óráját, s alkalmazkodnak a súlytalanság körülményeihez. Az űrhajósok már aludtak és többször fogyasztottak élelmet - jelezték a koroljovi repülésirányító központban az Interfax szerint.

A három kozmonauta közül még egy sem repült Szojuz űrhajóval, s egyébként is Jurcsihin az egyetlen, aki egyáltalán járt már közülük a világűrben: ő az amerikai Atlantis STS-112-es űrrepülőgéppel tett rövid, 11 napos űrutazást 2002 októberében az ISS-program keretében - emlékeztettek a központban.

Szergej Krikaljev, az Enyergija (Energia) rakéta- és űreszközgyártó cég alelnöke, aki rekordidőt, összesen 803 napot töltött a világűrben, azt mondta, hogy az első napok a legnehezebbek az űrhajósok számára, amikor alkalmazkodnak a súlytalansághoz: ez főleg egyensúlyi szerveiknek okoz gondot, és a vér, amelyet nem tart vissza a nehézségi erő, intenzíven a fejükbe száll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását