A lágy héjú tojásokat tojó teknősök, kígyók, krokodilok vagy a 180 kilós struccot könnyedén elbíró strucctojások héjvastagsága is elég széles spektrumot mutat, akárcsak a színorgia, mely jobbára felöleli a spektrumban található teljes skálát. A mintázatok is elképesztően sokfélék, hiszen a sablonos hófehér tojástól a mértani alakzatokat, foltokat, pöttyöket, csíkokat felvonultató alakzatokig szintén végtelen a változatok sora. Csak a kígyók, gyíkok családja 7600 fajt jelent, a madaraké 9900-at, és a teknősfélék is vannak 300-an, szóval akad miből tojást válogatni. És akkor még hol vannak a rendszertanilag nem, de kifejezésmód tekintetében tojásnak nevezet rovarok tojásai, amik amúgy peték?
A megdöbbentő az egészben, hogy mindezt az egész mészvázas produkciót egyetlen sejt védelme érdekében produkálja a természet. Mindez azért tréfás, mert micsoda röhej, hogy egy strucctojás is egyetlen sejt, ahogy egy mikroszkóp alatt látható sejtünk. Mellesleg a strucctojás a jelenlegi legnagyobb sejt a természetben.
Ami pedig a további tartalmat illeti, néha meghökkentő dolgok vannak egy tojásban. Például lehet akár féreg is, ami nem a tojás mészhéját fúrja át, hanem az anyai szervezetben lakozva még a meszesedés előtt mászik be, hogy aztán befalazzák, mint hülye kőműves önmagát. De szerencsére akad benne jó dolog is, mivel majdnem minden tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot - szénhidrát, C-vitamin és élelmi rost kivételével - tartalmaz, ami az emberi táplálkozáshoz szükséges. Egy átlagos tyúktojás 10-12%-a a héj, így az ehető tojástartalom kb. 50 g, melynek 2/3 része a tojásfehérje, míg 1/3-a a tojássárgája. A tojásfehérje kb. 90, a tojássárgája mintegy 50%- a víz. A tojás fehérjéi - kb. 40 fajta, melyek teljes értékűek - 18-féle esszenciális aminosavat tartalmaznak. A tojás 7 g-nyi fehérjetartalmának egy kicsit több mint a fele a tojásfehérjében, míg 44%-a tojássárgájában található.
A tojás 6 g-nyi zsírtartalma a sárgájában van, melynek csak egyharmada telített, kétharmada telítetlen zsírsavakból áll, mely arány táplálkozásélettani szempontból optimálisnak mondható. A tojásban található, zsírban oldódó vitaminok közül meg kell említeni a D-vitamint, mely a kalcium és a foszfor felszívódásáért felelős, az A- vitamint, mely a növekedés és a csontfejlődés nélkülözhetetlen komponense, valamint a látóhártya megfelelő működéséhez és az egészséges hámszövetek fenntartásához is szükséges, és végül az E-vitamint, amelynek antioxidáns hatása közismert. A tojásban található, vízben oldódó vitaminok közül említést érdemel a B 2 , B 12 , a folsav és a pantoténsav. A tojásban lévő ásványi anyagok tekintetében a foszfor, a vas, a jód és a cink mennyisége jelentős.
És még sorolhatnánk a hatásos érveket, miért is érdemes tojást fogyasztani, bár nem mindegy, milyen tojást eszünk. Ugyanis egy főtt tyúktojást 5-6 perc alatt elkészíthetünk, azonban a strucctojással már le kell bíbelődni majd egy órát a lágytojásért, másfél órát pedig a főtt állapot eléréséért. Más kérdés, hogy egy két és fél kilós strucctojásból egy három generációs család is jóllakik. Bár vannak perverz zabálógépek, akik egy strucctojást képesek 6 perc 40 másodperc alatt gyomorba küldeni, ami a jelenlegi világrekord, igaz a nyomorult utána bizonnyal rettentően nézhetett ki.
Ahogy az is, aki kulináris tévelygései közben Mexikóban járva rákattan egy légytojás-burgerre, netán termesztojásos tacót tol az arcába, vagy Afrikában hangyatojásos ragut fogyaszt a la Mirabeau, mert egy gourmand a világ végén is gourmand.
Persze abban is van gasztronómiai perverzió, ha valaki egyszerűen főtt tojást eszik, csak épp Kínában és az a tojás már legalább 100 napos. Pedig elég lenne várni pár hetet egy viszonylag visszafogottabb hőfokon tartva és kikelhet belőle egy csibe, de az már egy másik sztori kezdete és jobban is illenék az új élet tiszteletéhez, mint az új élet elpusztítása a főtt tojások formájában