2024. május 2. - Zsigmond

Nőrekord a finn parlamentben

Minden eddiginél nagyobb számban jutottak be nők a finn parlamentbe márciusi választásokon. A képviselők 42 százaléka a szebbik nemhez tartozik a most kezdődő parlamenti ciklusban. A négy évvel ezelőtt újjáalakult törvényhozásban csupán 37,5 százalék volt
2007. április 4. szerda 11:50 - Hírextra
116 férfinak és 85 nő jutott be a finn parlamentbe, s ez a nemi eloszlás a nők szempontjából minden korábbi sikert felülmúl. Az eddigi rekord az 1991-es választásokhoz fűződött, amikor is 77 asszony és lány nyert mandátumot.

Négy parlamenti csoportban: a zöldek, a szociáldemokraták, a kereszténydemokraták és a svédek néppártiak soraiban a nők alkotják a többséget. (Eddig ez csak a környezetvédők frakciójára volt jellemző.) A "legférfiasabb" alakulat a Baloldali Szövetség, amelynek 14 férfi és csupán három nő tagja van. Ugyanők mondhatják magukénak a legmagasabb átlagéletkort (53,4 év), míg a legfiatalabbnak a zöldek csoportja bizonyul, átlagosan 40,2 éves életkorral.

A finn képviselők kétharmada diplomás. Majdnem minden második delegált családos, gyermekei vannak, a parlament tagjainak 70 százaléka házasságban él. A szinglik aránya a 2003. évi 25 százalékról 19 százalékra csökkent - írja a Helsingin Sanomat.

A március 18-i finnországi parlamenti választásokon szoros győzelmet aratott az addig is kormányzó Centrumpárt (KESK).
Forrás: euractiv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását