2024. május 5. - Györgyi

A spanyolok 1 milliárdot kaszálnák a nyelvükön

Spanyolországnak csupán az elmúlt néhány évben legkevesebb egymilliárd dollárt "hozott", hogy Cervantes nyelvét használja. Ez derült ki abból a felmérésből, amely megvizsgálta, milyen gazdasági előnye származik a spanyoloknak abból, hogy nyelvüket 440 mil
2007. április 4. szerda 11:41 - Hírextra
A Telefonica Foundation támogatásával végzett felmérést vezető alkalmazottgazdaságtan-professzor elismeri, hogy itt csupán becsült értékről van szó, ám érdemes megbecsülni ezt az értéket. Az azonos nyelv csökkenti a pszichológiai távolságot az Európába érkező ecuadoriak vagy kolumbiaiak számára, s ezáltal ösztönzi a migrációt. (Természetesen az ellenkező irányú mozgást is megkönnyíti: Latin-Amerikában minden előzetes prognózis ellenére is telepedtek meg az ibériai félszigetről átvándorlók.)

Az európai országok közül Spanyolország kereskedelmi kapcsolatai a legélénkebbek Latin-Amerikával. Ennek bizonyára köze van az azonos nyelvhez - fejtette ki a professzor. - A határok feloldásában mindenféle integrációs törekvésnél fontosabbnak bizonyul a nyelvi tényező.

A kutatók a vizsgálódás során elsősorban arra keresték a választ, mennyi pénzt takarít meg Spanyolország azzal, hogy bevándorlóiból 2,5 millió latin-amerikai, és ugyanazt a nyelvet beszéli, mint a befogadók.

A spanyol kutatás hatalmas érdeklődést váltott ki Dél-Amerikában. Kolumbiában - ahol hagyományosan mérik a különféle kulturális hatásokat - hasonló tanulmány elkészítésére kérték fel az ország tudósait.
Forrás: euractiv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását