2024. május 14. - Bonifác

Lemondott Molnár Lajos

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadta Molnár Lajos egészségügyi miniszter lemondását. Az Egészségügyi Minisztérium élére a koalíciós megállapodás szerint az SZDSZ jogosult minisztert jelölni. Az új miniszter hivatalba lépéséig a tárcát helyettesítési
2007. április 4. szerda 14:51 - Hírextra

"A miniszterelnök és a kormány továbbra is elkötelezett az egészségügyi reform folytatása mellett, az eddig meghozott intézkedéseket a betegek érdekeit jól szolgáló, minőségi ellátást nyújtani képes, fenntartható és igazságos módon finanszírozott egészségügyi ellátás irányába tett helyes lépéseknek tekinti. A reform első szakasza nehéz alkalmazkodási kényszert teremtett a sok éve mozdulatlan egészségügyi rendszernek. A reform első szakasza, az elkerülhetetlen vitákkal és konfliktusokkal együtt is, sikeres. Ebben Molnár Lajosnak elévülhetetlen érdemei vannak. A miniszterelnök megköszönte és elismerését fejezte ki azért a munkáért, amelyet Molnár Lajos a magyar egészségügy megújítása érdekében végzett", áll a Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményében.

"Az egészségügyi reform következő nagy feladata a biztosítási oldal megújítása. A reform második szakaszának sikeréhez elengedhetetlen, hogy azt már ne terheljék a struktúraváltásból fakadó konfliktusok, ne legyen megkérdőjelezhető az átfogó és összetett döntéshez szükséges szakmai és politikai bizalom.  Az Egészségügyi Minisztérium élére a koalíciós megállapodás szerint az SZDSZ jogosult minisztert jelölni. Az új miniszter hivatalba lépéséig a tárcát helyettesítési jogkörében április 6-ától Horváth Ágnes államtitkár irányítja", írja a dokumentum.

Este már ülésezik az ügyvivői testület

Kóka János szerda estére összehívta az SZDSZ rendkívüli ügyvivői testületének (ÜT) ülését, miután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadta Molnár Lajos lemondását. A szükséges egyeztetést követően a párt megteszi javaslatát az új tárcavezetőre. Kóka János közleménye szerint továbbra is elkötelezettek az egészségügyi reform iránt, "az SZDSZ elnöke és politikusai kiállnak Horváth Ágnes államtitkár és az Egészségügyi Minisztérium csapata mögött". Felelősséget vállalnak tevékenységükért - fogalmaz a közlemény.

Az SZDSZ egyben megköszöni és elismeri Molnár Lajos eddigi munkáját és az egészségügy átalakítása érdekében végzett tevékenységét. A közlemény szerint sajnálják a tárcavezető távozását.

Személyes okok vezették Molnárt?

Gál J. Zoltán szerint feltehetően személyes indokai voltak Molnár Lajosnak a lemondásra. A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy Molnár Lajos szerdán délután kért meghallgatást Gyurcsány Ferenc miniszterenöktől. A megbeszélésre az egészségügyi miniszter írásos lemondó levéllel érkezett. A kormányfő megköszönve a tárca vezetőjének eddigi munkáját elfogadta a lemondását - hangzott el. Gál J. Zotán hangsúlyozta: a kormány egy tapodtat sem lép vissza, folytatja az egészségügyi reformot.

"Komoly érdemek"

Az MSZP egészségügyi szakpolitikusa szerint komoly érdemei vannak az egészségügyi reform felgyorsításában Molnár Lajos leköszönt miniszternek. Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke erről szerdán nyilatkozott az MTI-nek. Molnár Lajos jelentős időszakban nehéz feladatot vállalt - közölte Kökény Mihály, hozzátéve: a miniszter távozásának nyilván személyes okai vannak. Hozzátette: a leköszönt egészségügyi miniszternek komoly érdemei vannak az egészségügyi reform felgyorsításában. Kökény Mihály elmondta: az egészségügyi reformot folytatják, abból "nem táncolnak vissza".

Megbukott az egészségügyi reform

Molnár Lajos lemondásával nyilvánvalóvá vált, hogy a közigazgatási reform után, a Gyurcsány-kormány második nagyívű vállalkozása, az egészségügyi reform is megbukott - mondta Navracsics Tibor a Fidesz frakcióvezetője. A Fidesz szerint, törvényszerű volt Molnár Lajos bukása, ez azonban szerintük, a kormánypolitika válságát jelzi. A kormány továbbra is folytatja ámokfutását az egészségügyben, ami ellen a Fidesz továbbra is minden eszközzel fel fog lépni - tette hozzá Navracsics Tibor.

"Előbb kellett volna"

Ha Molnár Lajos egészségügyi miniszter hamarabb lemondott volna, akkor többet segített volna az egészségügyön - jelentette ki Hock Zoltán, az MDF alelnöke szerdán az MTI-nek. Az MDF az egészségügyi tárca vezetőjét "egy olyan gyáva hajóskapitánynak" tekinti, "aki először bekormányozza a hajót a viharba, majd az óceán közepén mentőcsónakba ugrik, és hátrahagyja a süllyedő hajót a legénységével" - mondta Hoch Zoltán. Mint fogalmazott, "ezzel a gyáva lépéssel az SZDSZ és a kormány is bebizonyította, hogy nem képes levezényelni a több sebből vérző egészségügy átalakítását".

Az alelnök szerint a reform végrehajtásához átgondolt stratégiára, széleskörű egyeztetésre lenne szükség, amiből - úgy véli - "hiány van mind a kormányban, mind az MSZP-ben, mind a liberális pártban".

"Új Molnár Lajostól" tart a KDNP

Személyes sikernek is tekinti a KDNP Molnár Lajos lemondását, mivel az azután következett be, hogy a legkisebb ellenzéki párt szerdán délelőtt felszólította erre - mondta el a Független Hírügynökségnek Halász Zsuzsa, a párt szóvivője. Hozzátette azonban, hogy bár egy politikai pártnak ne ilyen sikereket kellene aratnia.A szóvivő elmondta, hogy némileg megnyugodva veszik tudomásul a lemondást, hiszen az az "üzleti szellemű folyamat, amit a miniszter reformként az egészségügyben elindított, egyértelműen betegellenes és nem a gyógyítás folyamatát szolgálja". Halász Zsuzsa szerint úgy is lehetne fogalmazni, hogy "emberellenes". A szóvivő elmondta, hogy ez azonban nemcsak Molnár Lajos bűne, hanem Gyurcsány Ferenc miniszterelnöké is, aki hagyta, hogy idáig fajuljanak a dolgok.

A KDNP mindenesetre nincs teljesen megnyugodva, mert a jelölés joga ismét az SZDSZ-é, a párt pedig saját üzleti érdekeit tartja szem előtt és mániákusan ragaszkodik a magánbiztosítók térnyeréséhez - fogalmazott Halász Zsuzsa. Ezzel pedig véleményük szerint néhány üzletember jár csupán jól, a betegek nem.

Az ellenzéki párt most attól tart, hogy az érdekek tehát nem változnak, "jön egy új Molnár Lajos", aki maradéktalanul végrehajtja elődje befejezetlen rombolását - fogalmazott a szóvivő.

A KDNP szerint a távozó egészségügyi miniszter beváltotta korábbi ígéretét, hogy ha egy beteg is ellátás nélkül marad, akkor lemond posztjáról. Az egészséügyben kialakult káoszért azonban nem csak Molnár Lajos a felelős : a kormányfő és a koalíciós pártok minden segítséget megadtak hozzá - mondta Soltész Miklós országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján. A fő bűnös Gyurcsány Ferenc - tette hozzá. Nagy kálmán, a KDNP szakpolitikusa közölte: felszólítják a kormányt, hogy azonnal kezdjenek tárgyalásokat az ellenzéki pártokkal, és a szakmai szervezetekkel a kármentés érdekében. A kereszténydemokraták szerint, első lépésként vissza kell térni a Molnár Lajos előtti állapotokhoz, a KDNP csak ezzel a feltétellel vesz részt a tárgyalásokon - mondta Nagy Kálmán.



Molnár távozása után szakmai egyeztetést vár az MGYK


A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) üdvözli Molnár Lajos távozását a kormányból. A kamara úgy látja, hogy a lemondás egyenes következménye a miniszter és szakma, a miniszter és a társadalom közötti konfliktusnak - derül ki a MGYK szerdai közleményéből. Az MGYK álláspontja szerint Molnár Lajos az egészségügy átalakításával kapcsolatban elmulasztotta a szükséges szakmai és társadalmi egyeztetések lefolytatását, a javaslatai nyomán született kormányzati intézkedések jelentősen rontották az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzájutást, a kiszámíthatóságot és a biztonságot. A kamara úgy véli, hogy a miniszter személyes ellentétek miatt szüntette meg a hatósági és érdekvédelmi feladataikat sikeresen ellátó gyógyszerészi és orvoskamarákat.

A gyógyszerészek, a közlemény szerint, azt remélik, hogy a miniszter távozása után lehetőség lesz a szakmai kamarák és a szakminisztérium közötti érdemi egyeztetésre, a rossz irányba mutató folyamatok visszafordítására, a gyógyszerellátás liberalizációjának újragondolására. A kamara kész arra, hogy azonnal tárgyalásokat kezdjen a minisztériummal a megoldások kidolgozására.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását