2024. március 29. - Auguszta

Kövér anyukának, kövér lesz a csemetéje is

A terhesség hónapjai alatt az ajánlottnál jobban meghízó nőknél nagyobb a valószínűsége, hogy a gyerek túlsúlyos lesz, mint azoknál, akik a terhesség alatt nem híznak eleget - mutatta ki egy a Harvard egyetem orvosi karán készült tanulmány.
2007. április 4. szerda 20:43 - Hírextra
A fejlett országokban tapasztalható "kövérségi járvány" indította arra a kutatókat, hogy megvizsgálják az összefüggést az anya terhesség alatti hízása és a gyermek testsúlya között.

Kiderült, hogy az Orvostudományi Intézet (IM) által 1990-ben javasolt testsúlyt el nem érő asszonyok gyermekei azok, akik nem híznak el már kiskorukban. Felvetődik, hogy az eddig ajánlott értékek revízióra szorulnak.

Dr. Emily Oken és munkatársai a Harvardon 1044 anyát és gyermeket vizsgáltak meg abból a szempontból, hogy milyen összefüggés mutatkozik a terhesség alatti hízás mértéke és a gyerek súlya között. Kiderült: a jelenleg ajánlott mértékben, vagy annál többet hízó kismamák gyermekei esetében négyszer nagyobb az esélye annak, hogy a gyerek elhízik lesz, mire eléri a hároméves kort.

Az Orvostudományi Intézet 1990-ben kidolgozott, de ma is érvényes ajánlásai viszonylag jelentős mértékű hízást engednek, mivel a korábbi vizsgálatok szerint a keveset hízó anyukák gyerekeinél nagyobb az esélye annak, hogy viszonylag csekély testsúllyal születnek meg.

"Az Orvostudományi Intézetnek újra kellene értékelnie a javaslatait a terhesség alatti megengedhető testsúlynövekedést illetően, nem pusztán az újszülött egészségére, hanem az elhízás anyánál és gyermeknél is fennálló kockázatára való tekintettel is" - fogalmazott dr. Emily Oken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását