2024. április 20. - Tivadar

Jön a Led Zeppelin aranytincses óriása

Robert Plant, a legendás Led Zeppelin együttes énekese július 10-én Budapesten, a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán ad koncertet - közölte a szervező Live Sound ügynökség nevében Naszály György sajtófőnök.
2007. április 4. szerda 12:02 - Hírextra
Úgy tűnik, hogy az öreg „rockerek” örökké élnek –, és felfedezik a világzenét. Becsületére legyen mondva, Robert Plant, a Led Zeppelin aranytincses óriása, mindig is nyitott volt a másvilágról érkező hangokra. Az 58 éves trubadúr valamiféle mohó művészi kíváncsiságtól vezérelve életét új hangok felfedezésének, ősi zenék újrafelfedezésének szentelte. Az énekes-dalszerző ezek ötvözésével valami eredeti létrehozására törekszik. Pályafutása során – a Led Zeppelin énekeseként, majd mint szólózenész – változatos, ihletet adó forrásokat csapolt meg, olyan globális zenei stílusokat, amelyek az idők kezdete óta jelen vannak: skót és angol népzenei hagyományok, amerikai blueszene, korai rock & roll, pszichadelikus rock és dzsessz, de nem maradhat ki a felsorolásból az arab, a marokkói, a nyugat-afrikai és az indiai zene sem. Kilenc értékes szólóalbumot követően Plant még ma is olyan nyughatatlan, kalandvágytól fűtött lélek, mint szólókarrierje kezdetén, éppen negyedévszázaddal ezelőtt volt.

Plant koncertjei egyre élénkebbek, és a közönség is egyre inkább az esemény részévé válik. A fiatalabb generáció is nyitottabb az újra, mint pár évvel ezelőtt. Az emberek izgatottabbak, és itt-ott extatikus ordítás kezdődik. A Plant-koncertek önálló életet élnek. Az énekes állítása szerint nem állna színpadra, ha ez nem így működne. Öt évvel ezelőtt nem tudott úgy kitörni, mint egy vulkán. Ma pedig az a sajátos sikoly úgy tör belőle elő, mint aki 26 évvel a Zeppelin felbomlása után végre önmaga lehet még pedig úgy, hogy már senki sem beszél nosztalgiáról. A rock isten újjászületett!

Természetesen Led Zeppelin-klasszikusok is fel fognak csendülni a budapesti koncerten, de egy kissé új köntösben. A Black Dog című dal jól példázza, hogy Plant képes a múltját úgy felhasználni, hogy az mindenki számára befogadható legyen, anélkül, hogy megtagadná a múlt örökségét. A klasszikus textus újraalkotásáról van szó. Elhagyva a fémes hangzást a dal lecsupaszítva, a régi dal szellemiségét meglovagolva él tovább. Van benne egy olyan csavar, ami leginkább az angol népzenei hagyományokat idézi.

Plant tavaly megígérte, hogy lesz még folytatása az akkor elkezdett turnénak. Sokan attól tartank, hogy a Led Zeppelin egykori frontembere sohasem lesz olyan lenyűgöző formában, mint most. Azt, hogy a jövő mit hoz, nem, lehet tudni, de az világos, hogy a Rolling Stones és az Eagles a múltjából él, ami azt jelenti, hogy pontosan lehet tudni, hogy az ember mit kap a pénzéért. Akik azt gondolják, hogy tudják mi vár rájuk július 10-én a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán, tévednek. Robert Plant esetében csak egy biztos: minden várakozást felülmúló élményben lesz részük a rajongóknak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását