2024. május 8. - Mihály

Az NBH munkatársai több pontot is megsértettek, mikor felkeresték a Magyar Nemzet újságíróit

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai törvényesen, de szakszerűtlenül, a belső szabályokat több ponton megsértve jártak el, amikor egy jogszerű rutineljárás után két hónappal felkeresték a Magyar Nemzet című lap két újságíróját - közölte a Kormánys
2007. április 4. szerda 21:30 - Hírextra
A szóvivői iroda közlése szerint ezt a Nemzetbiztonsági Iroda szerdán zárult vizsgálata állapította meg. A Magyar Nemzet című napilap március 24-én "Művelet: újságírókat zaklat az NBH" címmel közölt cikkében a lap azt írta: "A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai jelentek meg lapunk újságírójánál azt követően, hogy kollégájával Lesencefalun, Szilvásy György kancelláriaminiszter nagyszabású építkezésén járt".

Demeter Ervin, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagja az üggyel kapcsolatban akkor azt közölte: a Fidesz szerint törvénytelen és elfogadhatatlan a hatalomnak nem tetsző újságírókat zaklatni, ezért minden rendelkezésükre álló eszközzel fel kívánnak lépni, hogy Szilvásy György ne használhassa ilyen célokra a titkosszolgálatokat.

Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter az ügy részleteinek tisztázása érdekében elrendelte, hogy a Nemzetbiztonsági Iroda vizsgálja meg: szakszerű és szabályos volt-e, hogy az NBH munkatársai felkeresték az érintett újságírókat.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a szerdán lezárult vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a hivatal munkatársai a feladatukból fakadó kérdéseket tették fel az újságíróknak abban az eljárásban, amely törvényes volt ugyan, de nélkülözte a szakszerűség követelményeit, és több ponton megsértette a hivatal belső szabályzatát. Ezért Galambos Lajos, az NBH főigazgatója fegyelmi eljárást indított a személyi felelősség tisztázása érdekében.

A közleményben az is olvasható: "a demokrácia egyik kulcskérdése, hogy az újságírók szabadon és háborítatlanul végezhessék a munkájukat", és Szilvásy György éppen ezért "természetesnek tartja, hogy a Magyar Nemzet újságírói adatokat gyűjtöttek vidéken épülő házáról". "A Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársainak ugyanakkor az a kötelességük, hogy amennyiben egy nemzetbiztonsági védelem alatt álló állami vezetőről adatokat gyűjt valaki, akkor ellenőrizzék, ki és milyen célból teszi azt" - tették hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Bozontos
2007. április 7. 11:22
Jönnek az 50-es évek. Az AVH nyiladozik.
omkcs
2007. április 4. 22:59
Nevetséges,hogy fegyelmi indult az eljáró tisztek ellen.Nem hisuem,hogy lett volna járhatóbb és szakmailag jobb ut számukra. Még megfelelő legenda vagy fedés sem jutott nekik, ami azt bizonyitja egy kötelező de nem a hivatal profiljába tartozó feladattal bizták meg őket
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását