2024. június 12. - Villő

Fodor még nem nyerte meg a háborút

Az SZDSZ tisztújítása előtti kampányban az a II. kerületi szabad demokrata csoport, melynek Kóka János is tagja, hétfő este Fodor Gábort jelölte az SZDSZ elnökének. A Hírextra úgy tudja, ettől még Kókának áll a zászló a fővárosban, vidéken viszont Fodor l
2007. március 6. kedd 13:50 - Csákány Róbert

A II. kerületben a 31 szavazatból Fodor Gábor 18-at, Kóka János 13-at kapott. Zagyvai Péter II. kerületi liberális önkormányzati képviselő az MTI-nek megerősítette a hírt. Zagyvai Péter szerint Fodor mellett az szól, hogy ő rendelkezik nagyobb bázissal az SZDSZ-ben, elnöki programjában a változás iránti elkötelezettség jobban tapintható, pártszervezési elképzelései jót tennének az SZDSZ-nek, mindamellett Fodor Gábor mindig következetes politikát képviselt.

Zagyvai Péter, a legnagyobb fővárosi SZDSZ-es csoport önkormányzati képviselője elmondta, hogy az egyik jelölt támogatása nem a másik elutasítását jelenti. Hozzátette, hogy a II. kerületi csoport a küldöttgyűlésre 17 küldöttet delegál, akik szerinte olyan arányban támogatják majd a jelölteket, mint a kerületi csoport szavazásán.

Kóka János az ATV Friderikusz Most című műsorban azt mondta, hogy információi szerint a II. kerületben "a megválasztott küldöttek szintjén nagyjából egyenlő" a támogatottsága Fodor Gáboréval. Az 58-42 százalékos hírre utalva azt mondta: ez köztes eredmény. Utalt arra is, hogy a II. kerület volt az utolsó a budapesti kerületek közül, ahol küldöttet választottak. Mint mondta, tudomása szerint 18 vagy 19 kerületben ő "vezet".

Fodor Gábor az MTI megkeresésére elmondta, hogy örül a II. kerületi alapszervezet támogatásának és biztató jelnek tekinti, de nem akar versenyt csinálni abból, hogy kit mennyi szervezet jelöl.

A Hírextra információ szerint az SZDSZ-en belül úgy tudják, valóban "állnak" Kóka számai, Budapesten tényleg ő vezet, vidéken viszont Fodornak lehet némi előnye. Arra a felvetésünkre, miszerint a "főváros liberális - a vidék konzervatív" gondolat alapján a vidéki SZDSZ szervezeteknek még mindig a konzervatívabb beállítottságú Kóka lehet szimpatikusabb, informátorunk figyelmeztetett: azt sem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a jelenlegi gazdasági miniszterrel szemben a fővároson kívül lehetnek ellenérzések amiatt, hogy a kormány esetleg nem az ottani elképzelések szerinti intenzitással fejleszti a vidéket.

De annak sem szabad "bedőlni", hogy a megyei elnökök ki mellett teszik le a voksukat - mondta forrásunk -, mivel a küldöttek kiválasztása még zajlik. Ahogy a második kerületben is, az, hogy az alapszervezet valakit támogat, még nem jelenti azt, hogy a szervezet összes küldötte rá szavaz majd.

Pártbéli informátorunk kiemelte: az SZDSZ küldöttgyűlésében nagyjából fele-fele arányban lesznek jelen fővárosi és vidéki résztvevők, így a jelenlegi információk alapján szoros befutó várható.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását