2024. április 26. - Ervin

Kossuth téri tüntetők zavarták meg a fővárosi ülést

Fidesz-MDF pengeváltással kezdődött a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülése. Közben a közgyűlés épülete előtt, majd az ülésteremben is egy tucatnyi piros-fehér-zöld zászlós tüntető demonstrált. Gonda László elmondta: azért demonstrálnak, hogy megakadályozzá
2007. március 29. csütörtök 11:20 - Hírextra
Ahogy az várható volt, vitával kezdődött a a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülése. A Fidesz frakcióvezetője, Tarlós István sérelmezte, hogy a zuglói térfigyelő társulásban megüresedett helyekre nem jelölhettek tagot. Hock Zoltán (MDF) frakcióvezető szerint, ha a Fidesz előzetesen megkereste volna őket, kulturáltan egyeztethettek volna. Ennek hiányában ragaszkodnak a nekik járó helyhez. Danielisz Béla, a városrendészeti bizottság MSZP-s elnöke közölte, hogy a Fidesz a társulás létrehozásakor nem jelölt tagot. Most a megüresedett SZDSZ-MDF helyet töltik be. Hozzátette, hogy a társulási tagok mandátumának megújításakor, ha mindenkinek lejár a mandátuma, a Fidesz is jelölhet.

A napirend elfogadásakor a Fidesz indítványára úgy döntöttek, hogy a késő délutáni órák helyett már délelőtt megtárgyalják a 4-es metró építésével összefüggő kérdéseket.

A közgyűlés épülete előtt, majd az ülésteremben is egy tucatnyi piros-fehér-zöld zászlós tüntető demonstrált. Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője elmondta, azért demonstrálnak, hogy megakadályozzák a Kossuth tér "elvételét" a magyar néptől. Attól félnek, hogy annak körbekerítésével a mindenkori hatalom megakadályozhatja a demonstrációkat. Mint mondta, szeretnék, ha díszburkolatos agóra létesülne, süllyeszthető színpaddal és illemhellyel, ahol mindenki szabadon demonstrálhat.

A Fővárosi Közgyűlés a 4-es metró építésének jelenlegi állásáról kívánt ma tárgyalni melyben többek közt  az is szerepel, hogy a metró első szakaszának átadása egy évet biztosan csúszni fog, 2009 helyett csak 2010 decemberétől szállíthat utasokat. A költségek is jóval meghaladják a tervezettet: a Kelenföldi és a Keleti pályaudvar közötti rész 233 milliárd helyett 354 milliárd forintba fog kerülni. A metró második, a Baross és a Bosnyák tér közötti szakasza a felszíni költségekkel együtt az előzetes kalkulációk szerint 131,2 milliárd forint lesz, a korábban becsült 96,5 milliárd helyett. Ez a rész 2010 helyett várhatóan 2012 végére készülhet el. A metróbiztos jelentése szerint a csúszás okai döntően a tulajdonjogi viták az építési telkek körül, a lassú engedélyezési eljárások és a műszaki megoldások szükséges módosítása. A költségeket az engedélyező hatóságok által előírt műszaki megoldások, illetve a forint-euró árfolyamának változása is növelte.

A jelenleg érvényes szerződések szerint a 4-es metró 75 százalékát az Európai Beruházási Bank (EIB) hiteléből fizetné az állam, illetve a főváros. Tavaly decemberben kezdődtek a tárgyalások az Európai Unióval, hogy Magyarország a Kohéziós Alapból vissza nem térítendő kölcsönt kaphasson a metróépítéshez. A főváros vezetése korábban azt mondta: reményeik szerint legkésőbb nyárra befejeződnek a tárgyalások az Unióval.

Ma döntenek az idei útfelújítási program módosításáról is. 23 útszakasz felújítását elhasztanák, így a tervezett 133 helyett 110 helyen kezdődnének munkák ebben az évben. A felújításokra 10,6 millárd jut, az állami költségvetés ugyanis 5 milliárd forinttal kevesebb támogatást ad a vártnál. A korábban elfogadott listáról azok az útszakaszok kerünének ki, ahol a felújítások előtt még ki kell cserélni a közműveket, illetve amelyek a "Budapest Szíve" fejlesztési program részeként végezhetők majd el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását