2024. május 2. - Zsigmond

Idén hurrikáncsúcs várható

Az Atlanti-óceán melegedő vize és a La Nina jelenség miatt az átlagosnál csaknem kétszer több hurrikán alakulhat ki a júniusban kezdődő trópusi viharszezon idején. A Tropical Storm Risk (TSR) londoni kutatóintézet előrejelzése szerint a júniustól november
2007. március 23. péntek 14:02 - Hírextra
Kilenc elérheti a hurrikán-erősséget, közülük öt pedig meghaladhatja a 179 kilométeres óránkénti sebességet. Összesen öt trópusi vihar - köztük két hurrikán - elérheti a partvidéket. Az idei szezon így sokkal keményebbnek ígérkezik, mint a tavalyi, amelyről egyébként a kutatók azt tartották, hogy megdöntheti a 2005-ös év rekordját. Akkor összesen 27 trópusi vihar alakult ki, köztük 14 további hurrikán mellett a Katrina, amely hatalmas pusztítást végezve végigsöpört az Egyesült Államokban a Mexikói-öböl partvidékén, lerombolta New Orleans városát és több mint 1800 halálos áldozatot szedett.

A jóslatok ellenére végül 2006-ban mindössze kilenc trópusi vihar tört ki az Atlanti-óceán felett, és öt érte el a hurrikán-erősséget, idén azonban a TSR szakértői szerint a történelmi átlagot 75 százalékkal meghaladó hurrikán-aktivitással kell számolni.

Az amerikai oceanográfiai és atmoszférakutató intézet (NOAA) adatai szerint egyébként 1965 és 2004 között évente átlagosan 10,6 trópusi vihar alakult ki az Atlanti-óceán térségében, és 5,9 érte el a hurrikán-erősséget.

Az időjárási jelenségeket akkor nevezik trópusi viharnak - és akkor nevezik el -, ha a szél sebessége eléri az óránkénti 62,7 kilométert, hurrikánnak pedig azt nevezik, amikor a szélsebesség meghaladja a 119 kilométer/órát. Az 1965-2004 közötti időszakban átlagosan 10,6 névvel ellátott trópusi vihart és 5,9 hurrikánt jegyeztek fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását