2024. május 9. - Gergely

Esküdne a magyar, ha lenne miből

Hazánkban a KSH adatai szerint a 2006-ban az előző évhez képest számszerűen körül-belül 270-nel több házasság köttetett. Azonban napjainkban kétszer annyian válnak el és fele annyi házasságot kötnek, mint ötven évvel ezelőtt.
2007. március 23. péntek 08:15 - Kánya Andrea
TERVEZETT ESKÜVŐI KIADÁSOK (az Esküvő magazin felmérései alapján)
Jegygyűrűk 61.988 Ft
Egyéb ékszer 13.819 Ft
Meghívók, menü- és ültetőkártyák 21.856 Ft
Polgári esketés költségei 18.832 Ft
Templomi ceremónia költségei 17.585 Ft
Ünnepi ebéd/vacsora összesen 577.680 Ft
Terembérleti díj 84.380 Ft
Esküvői fotó, albumok 42.934 Ft
Esküvôi videó 41.557 Ft
Zenekar 77.408 Ft
Vőfély 31.567 Ft
Csokor és virágdekoráció 38.689 Ft
Egyéb dekoráció 26.838 Ft
Torta 27.044 Ft
Egyéb sütemények 37.918 Ft
Autó/hintó/busz bérlése 44.444 Ft
Tûzijáték 53.762 Ft
Fodrász 9.886 Ft
Smink 6.370 Ft
Köszönetajándékok 17.595 Ft

Esküvő tervezett összköltsége
öltözetek nélkül: 1.252.152 Ft

Hazánkban a KSH adatai szerint a 2006 évi házasságkötések havonkénti száma jelentős szezonalitást mutatott, és az előző évhez viszonyított többlet vagy hiány hónapról hónapra változott. A tavaszi időszak számottevő csökkenését követően augusztus és szeptember hónapokban csaknem 9 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint egy évvel korábban. Az év hátralevő részében is váltakozott a házasságkötések száma, az októberi 11 százalékos visszaesést követően november- decemberben ismét kismértékű emelkedés történt.
Mindezek eredőjeként 2006 év során összességében 0,6 százalékkal, számszerűen körül-belül 270-nel több házasság köttetett. Azonban kétszer annyian válnak el mint ötven évvel ezelőtt. És fele annyi házasság köttetik.

Bajor Marianna, a Párváró.hu társkereső oldal főszerkesztője 20 éve foglalkozik társkereséssel.
„ Az Elite-Contact Club Personal Consulting Exkluzív Társkereső Szolgálat minden megbízójának segítségére van abban, hogy lehetősége legyen külső és belső jó tulajdonságainak megerősítésére és a legmegfelelőbb partner kiválasztására. Olyan jogilag független, felsőfokú végzettséggel bíró, rendezett anyagi körülmények között élő embereknek szeretnénk segítséget nyújtani magánéleti kérdéseik megoldásában, akik arra vágynak, hogy a társkapcsolatuk kölcsönös megbecsülésen túl szerelmen alapuljon, legyen sokféleképpen megalapozott, legyen benne öröm és bensőségesség, amely azt tartóssá teszi.”


A főszerkesztő tapasztalatai szerint az általuk összehozott párok közül 350 esküvő született, válás nélkül.
„Módszerünk lényege a „Similis simili gaudet", vagyis hasonló a hasonlóhoz vonzódik. „ A kapcsolatfelvétel nálunk általában személyes ajánlásra történik, a honlapon lehetőséget adunk egy belső levelező rendszer használatára, de ez csak kiegészítő lehetőség. Mi viszont akkor ajánljuk a személyes kapcsolatfelvételt a társkeresőkkel, ha úgy ítéljük meg, nagy a valószínűsége a komoly tartós kapcsolat kialakulásának, amelyből későbbiekben házasság is lehet. A hozzánk fordulók nem csak ismeretséget szeretnének kötni, hanem azzal a személlyel szeretnének megismerkedni, akit majd házastársukká is választanának. Nálunk rendszeresek a házasságkötések, évente akár 10 is lehetséges.


Gyermekkel vagy anélkül?

Hogyan finanszírozzák az esküvőt?
A teljes költséget maga a pár állja 24%
Szülők/család hozzájárulnak anyagilag 71,5%
Kölcsönt vesznek fel 4,5%
Terveznek menyasszonytáncot?
Igen 84%
Nem 16%
Ismerik a nászajándéklista szolgáltatást?
Igen, igénybe is veszik 4%
Igen, de idegen számukra a gondolat 20,5%
Igen, de inkább pénzt kérnek
nászajándékba 56,5%
Nem ismerik 17%
„Nálunk - a húsz év alatt - két esetet kivéve - minden gyermek házassági kapcsolatban született és egyetlen eset kivételével mindenki házasságot kötött akkor is, ha már tette ezt érettebb korban, második, harmadik házasságként, felnőtt gyermekekkel a háta mögött” – mondja a főszerkesztő.
"Tehát a tartós együttélés szinte nem létezik házasság nélkül. Nem tiltjuk a házasság nélküli együttélést, de az a tendencia, hogy két éven belül nálunk házasságot kötnek az emberek.”

Minek a papír?

”Azt hiszem, ha valakinek nem fontos a házasság, akkor arról van szó, hiányzik a másik félbe vetett bizalom. Azonban azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy maga a bizalmatlan fél sincs tisztában saját érzelmeivel. Ő is csak átmenetinek tartja a kialakult kapcsolatot, nem tartja kellően megalapozottnak, hiszen könnyebb kilépni belőle, ha az nincs törvényesítve, esetleg tudat alatt így védekezik egy esetleges kudarctól - vallja Bajor Marianna. "A válás oka a nem kellően megalapozott a házasságkötés. Sok minden hiányozhat, ami azt tartóssá teheti. Az érzelmeknek, vonzalmaknak kulcsszerepe lehet abban, hogy eldönthessük: házasságot kötünk szerelmünkkel. Az érzelmek, vonzalmak viszont eléggé labilisak, könnyen bomlanak. És ha az alapok egyéb részei hiányoznak, akkor nagyon könnyen a válás vagy szétköltözés gondolatával foglalkozunk.”


Az idillikus házasság

Szepes Mária nyolcvanöt évig élt boldog házasságban. Megannyi könyve jelent meg a szerelemről, szeretetről, ha tehát valaki, ő tudja a tartós házasság titkát.
„Sok változás történt a világban azóta, hogy megöregedtem. Az én házasságom a legideálisabb házasságok egyike volt. Huszonkét évesen mentem férjhez, és ma is vele vagyok. Soha egyetlen veszekedés nem volt közöttünk. A férjem meghalt, én nem mentem újra férjhez".

A legdrágább esküvő
A csúcsot az acélmágnás L. N. Mittal, a legvagyonosabb indiai tartja édeslányának esküvőjével, amelynek fogadását a Versailles-i palotában tartották. Ezek után India második leggazdagabb embere meg sem próbált ringbe szállni. Állítólag a szoftver-cézár, Azim Premji fiának esküvője olyan alacsony költségvetésű volt, hogy alig néhányan tudtak róla. Így most Bill Gates-en van a sor, hogy túlszárnyalja a Mittal család menyegzőjének költségvetését. Nem lesz könnyű dolga, mivel az említett Versailles-i ceremónián Kylie Minogue énekelt, a kellemes hangulatról pedig az Indiában nagy népszerűségnek örvendő Aishwarya Rai színésznő gondoskodott ( A deluxe.hu cikke alapján)

Az írónő szerint manapság csak a marakodás jellemzi a fiatalokat. "Nem ismerik a karakterológiát, amit tanítok. Ennek az a lényege, hogy tudni kell, két ember összeillik-e. Ha nem tudják, szét fognak válni. A nők soha nem voltak ilyen magányosak, mint most. Pénzt keresnek, a háztartást rendben tartják, gyereket szülnek, összeházasodnak és szétesnek. Ez egy elintézetlen ügy az egész világon - én ennek az ellenkezőjét bizonyítottam.”- mondja az írónő.
„A házasság az idealitást jelenti. Ismerjék meg egymást először a szerelemesek. Most úgy élnek együtt az emberek, hogy nem házasodnak össze. Az utóbbihoz valóban idő kell, sok-sok idő. Azok tudnak együtt maradni, akik kiegészítik egymást. A kettészakadt feleket megtalálni viszont roppant időigényes és nehéz feladat. Más a sejtrendszerük is, amit szintén egyeztetni kell. Mindezt a problémát tetézi, hogy egyre távolabb kerül egymástól a férfi és a nő, mert türelmetlenek."

No de mi van akkor, ha a kapcsolat jól működik, és úgy döntünk, házasodunk?Egy dolog feltétlenül kell hozzá: Pénz. Sok pénz. Utána pegig egy hatalmas lagzi.

Legdrágább menyasszonyi ruha
Franco Ciambellát a milliomosok és arab sejkek feleségeinek egyik kedvenc menyasszonyiruha-készítőjeként ismerik szakmájában. A neves tervező a milánói Sposaitalián mutatta be legújabb, 2007-es kollekcióját, amelynek dísze egy 50 ezer eurót, azaz több mint 14 millió forintot érő meseszép kreáció. A szerencsés ara, aki esküvőjére egy hasonló ruhakölteményt viselhet, nem csupán egy egyszerű menyasszonyi ruhát ölthet magára, hanem egy mesterien szabott, gyémánttal ékesített remekművet is. Bár a ruhaköltemény valóban ragyogó, az ára is legalább ennyire káprázatos, tekintve, hogy ekkora összegből tíz, száz-százötven fős magyarországi esküvőt is könnyedén ki tudnánk fizetni (A deluxe.hu cikke alapján).

A Magyar Esküvő Magazin 2006-os tanulmányából kiderül, a lap olvasói 1 252 125 ezer forintot szánnának esküvőjükre.
A válaszadók 55 százaléka az esküvő után szeretne éven belül gyermeket vállalni, 2 százalékuknak már van gyermeke. A megkérdezettek 54 százaléka katolikus esküvőt, 24 százalék polgári esküvőt, 16 református esküvőt szervez. 52 százalékuk tartaná meg a lagzit étteremben, 10 százalék rendezvényteremben, 2 százalék pedig otthon. Érdekes, hogy a tanulmány szerint összesen 1 százalékuk venné igénybe bármely rendezvényszervező cég szolgálatait, legnagyobb részük (44 százalék) önmaga szervezi a lagzit.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását