2024. május 3. - Tímea, Irma

Csak a kórház választható, az orvos nem

Marad a szabad kórházválasztás, de orvost elvileg nem választhat a beteg áprilistól. Lehet tehát kérni beutalót a körzeti orvostól olyan intézménybe is, amely nincs a beteg számára kijelölt kórházak között, de az nem biztos, hogy ott fogadni tudják.
2007. március 23. péntek 07:01 - Hírextra
Egy békéscsabai orvos szerint a szülés előtt álló nők sajátos megoldást választanak arra, hogy az orvosuknál szülhessenek. Mivel a szülészeti ellátást csak olyanok vehetik igénybe, akik területileg a kórházhoz tartoznak, ezért a kismamák a szülés ideje előtt bejelentkeznek Békéscsabára - mondta Dr. Ferenczi András háziorvos.

Így már jogosultak lesznek a kórházi ellátásra. Orvosukhoz ebben az esetben sem ragaszkodhatnak, ám ha mégis szeretnének választott nőgyógyászuknál szülni, akkor mindenképp fizetniük kell, körülbelül 30 ezer forintot. Kivéve, ha éppen saját orvosuk az ügyeletes a szülés időpontjában.

A betegek azonban mindenféle trükk nélkül is jogosultak a szabad kórházválasztásra. Ám csak akkor, ha a kórház tudja őket fogadni. Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára elmondta: minden esetben egyeztetni kell előre az intézménnyel.

Ha a területileg nem illetékes kórház mégsem fogadja a beutalt beteget, akkor újra vissza kell menni a háziorvoshoz új beutalóért. A biztosító adatai szerint minden ötödik beteget területen kívüli kórházban kezelnek. Ennek ellenére a minisztérium nem tart a korrupció veszélyétől, vagyis, hogy esetleg hálapénz fejében fogadják majd a területen kívülről érkező betegeket.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását