2024. május 20. - Bernát, Felícia

Kóka osztogat: lepacsizott helyek az ügyvivői posztokra?

Információink szerint habár még semmi sem lefutott az SZDSZ elnökválasztása előtt, Kóka János máris megkezdte az ügyvivői posztok odaígérését a párt prominens tagjainak: úgy tudjuk, négy budapesti politikus biztos hellyel számolhatna a liberálisok elnöksé
2007. március 22. csütörtök 11:30 - Hírextra

A Hírextra információi szerint Kóka János ügyvivői helyekkel igyekszik biztosítani magának a prominens szabad demokrata politikusok és a mögöttük álló küldöttek szavazatait a március 31-ei tisztújítás előtt. Úgy tudjuk, a gazdasági miniszter a párt ügyvivői posztjaiból négyet budapesti politikusoknak ígért be: így az SZDSZ legfelső vezetőségében Kóka elnöksége révén – amennyiben az előterjesztett személyekre a küldöttgyűlés is igent mond – biztos helyre számíthatna Weinek Leonárd, Zugló polgármestere, Demszky Gábor főpolgármester, Lakos Imre, a párt egyik budapesti erős embere, illetve Horn Gábor, a liberálisok egyik fő szócsöve. Az SZDSZ alapszabálya értelmében a pártnak a testület tagjának számító elnök mellett még 12 ügyvivője van, ebből hat poszt vidéki, hat pedig fővárosi politikust illet.



Az osztogatás talán furcsa lehet annak fényében, hogy még semmi sem dőlt el, noha Kóka János és a mögötte álló gépezet mindent elkövet, hogy esélyesebbnek tűnjön: még a leköszönő elnök, Kuncze Gábor is őt támogatja, nem is beszélve a párt budapesti szervezetéről. Ami az SZDSZ prominenseit illeti, Fodor mögött az ismert figurák közül többek között Bauer Tamás, Szent-Iványi István és Bozóki András volt kulturális miniszter sorakozott fel. Kuncze mellett köztudottan Kókát támogatja Pető Iván, Magyar Bálint, Demszky Gábor és Horn Gábor is.

Persze nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a Gyurcsány Ferenchez és köréhez fűződő szálak révén az MSZP is jobban örülne neki a szocialistáktól jóval nagyobb távolságot tartó rivális, Fodor Gábor helyett. Ez még annak ellenére is így van, hogy akárcsak Fodor, elnökké választása esetén Kóka is felülvizsgálná és szükség esetén kibővítené a koalíciós megállapodást, sőt, menetrendszerűen, minden áprilisban áttekintené azt. Pártvezetőként elsődleges célja az SZDSZ szervezetének és döntéshozatali mechanizmusának modernizálása: mint többször is kifejtette, egy nagyvállalat mintájára alakítaná ki a párt vezetési metodikáját. Fontosnak tartja a központi és országos szervezet megerősítését a párt egyre fogyatkozó vidéki bázisának integrálása érdekében, illetve a döntéshozatalt előkészítő szakpolitikai kabinetek felállítását is. Mindezek révén 10 százalékra tornázná fel az SZDSZ-t a 2010-es országgyűlési választásokra.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását